Je nieuwsbrief ziet er hopeloos achterhaald uit. Tijd voor een update. Maar voordat je vormgever helemaal losgaat: de meeste e-mailprogramma’s kunnen nog niet zo veel met de alleractueelste designprincipes. Houd deze tips daarom bij de hand.

1. Check wat e-mailclients wel en niet kunnen

Er zijn tientallen e-mailclients die allemaal op een andere manier omgaan met HTML en CSS, de bouwstenen van je nieuwsbrief.

Als je nieuwsbrief bijvoorbeeld wordt geopend in Gmail, kan die er heel anders uitzien dan wanneer die wordt geopend in Outlook.

Ook verschillen tussen webbrowsers spelen een rol: Gmail in Chrome kan er weer heel anders uitzien dan Gmail in Internet Explorer.

Hier vind je een handig overzicht van hoe verschillende clients omgaan met HTML en CSS.

Idealiter houd je rekening met de beperkingen van alle clients, zodat je nieuwsbrief er gegarandeerd altijd goed uitziet.

Een pragmatischer aanpak is door je te beperken tot de meest gebruikte clients. Onderzoek welke e-mailprogramma’s jouw klanten en prospects gebruiken en stem je nieuwsbriefdesign daar op af.

Look out met Outlook
Werk je in B2B, dan acht ik de kans groot dat veel van jouw klanten en prospects Outlook gebruiken. Vormgevers vinden dat doorgaans de meeste irritante client om voor te ontwerpen. Outlook is namelijk niet zo goed met CSS en legt je design dus behoorlijk veel beperkingen op. Kijk dus uit met Outlook.

2. Houd het simpel

Zorg dat de trukendoos van de vormgever grotendeels dichtblijft tijdens het ontwerpen van de nieuwsbrief. HTML biedt namelijk lang niet zoveel mogelijkheden als InDesign of Sketch.

Met HTML ben je bijvoorbeeld gebonden aan tabellen. Als je in je nieuwsbrief ronde hoeken of grafische vormen gaat zetten, zullen veel e-mailclients die niet kunnen weergeven. Hou je ook aan de breedte van 600 pixels.

Ook voor je CSS geldt: hou het simpel. Een kleurtje hier, een lijntje daar, misschien nog een logo ergens: allemaal prima. Maar laat het daarbij. De desktopversie van Outlook kan bijvoorbeeld geen achtergrondafbeeldingen aan.

 

design-joke-banner

3. Test, test en test

Voordat je je nieuwsbrief de deur uit doet, test je of ‘ie er inderdaad bij alle — of in elk geval bij de belangrijkste — e-mailclients zo uitziet als jij vindt dat ‘ie eruit moet zien.

Je kijkt of alle knoppen het doen, of de plaatjes wel laden, of het gekozen lettertype wel overkomt en of alle clicks goed worden gemeten.

Dat kun je zelf doen, maar dat is wel een arbeidsintensief karwei. Je moet bij elke client een e-mailadres aanmaken en je inboxen vervolgens één voor één langsgaan.

Je kunt ook gebruikmaken van een derde partij als Litmus, die zo’n test automatisch kan uitvoeren. Een third party checkt geautomatiseerd alle belangrijke onderdelen van een nieuwsbrief voor tientallen e-mailclients.

Je kunt dan altijd zelf nog kiezen of je het erg vindt dat een plaatje niet goed laadt in een of andere obscure Azerbeidjaanse e-mailclient.

Deze content maakt je site beter

<< Back

Posts containing: