Display advertising is een populair middel om je doelgroep op externe kanalen te bereiken. Toch zijn die advertenties vaak niet echt effectief, omdat ze relevantie missen. Ik raad je daarom aan je advertenties te personaliseren.

I love shoes

Ik word van schoenen nog steeds zo blij als een kind. Daarom trap ik altijd in die verleidelijke reclames van een webwinkel-die-we-allemaal-wel-kennen. Ik zag schitterende rode laarsjes, maar mijn maat bleek niet op voorraad. Gelukkig kon ik me aanmelden voor een reminder.

Toen ik verder ging surfen, werd ik telkens aan mijn mooie laarzen herinnerd. Op welke pagina ik ook kwam, mijn geweldige-o-zo-gewilde laarzen doken overal op. Heel even trapte ik erin, dacht ik dat ze er nu wel waren. Maar nee hoor…

Moet je je eens voorstellen dat een schoenenverkoopster zich net zo zou gedragen. In plaats van me te bellen als mijn maat binnen is, houdt ze telkens als ik langsloop die superkekke laarsjes omhoog: ‘Mevrouw! Mevrouw! We hebben ze echt niet hoor! U kunt ze níét kopen! Maar leuk zijn ze hè?

Dit is natuurlijk wat overdreven, maar eigenlijk is het wel hoe het er online aan toegaat. Hoe kunnen we dit nou voorkomen?  

"Neem de aankoopgeschiedenis en de aankoopintentie altijd mee in je advertentie."

Ken de aankoopgeschiedenis

De webwinkel hield geen rekening met het feit dat ik me al had aangemeld voor de reminder. Dat is niet slim: ze prezen niet alleen een product aan dat ik toch al van plan was te kopen, maar gaven me ook nog eens valse hoop. Zorg dus dat je de aankoopgeschiedenis (en aankoopintentie) altijd meeneemt in je advertentie.

Ga cross- en upsellen

Als je de aankoopgeschiedenis kent, kun je veel beter cross- en upsellen. Ik weet zeker dat ik ook heel blij zou zijn geworden van mijn rode laarsjes in een andere kleur (ik ben gek op turquoise) of vergelijkbare modellen. Denk dus na welke andere ingangen er zijn om iemand aan een goed product te helpen.

Personaliseer de context en timing van je advertentie

Ik kwam mijn fantastische laarsjes op allerlei sites tegen, van Facebook tot nu.nl. Maar ik kwam ze ook tegen toen ik mijn uitvaartverzekering ging aanvragen. Ik vind het wat vreemd om een laarzenreclame op een uitvaartwebsite te laten verschijnen.

"Stem je advertenties altijd af op plaats en tijd."

Eenzelfde afbreukrisico zit in een ongelukkige timing. Hoe pijnlijk is het als je als reisbureau adverteert met een lastminute naar een bestemming waar zojuist een grote ramp heeft plaatsgevonden? Stem je advertenties dus altijd af op plaats en tijd.

Check je voorraad

Ik werd meerdere malen gewezen op mijn laarsjes terwijl die niet in voorraad waren. Hoe onhandig is dat? Controleer dus eerst of het product überhaupt wel leverbaar is voordat je het in een advertentie aanbiedt. Dat voorkomt een hoop teleurstelling.

Let’s do it

Gelukkig kennen display advertenties tegenwoordig steeds vaker (een zekere mate van) personalisatie. Ze meten de conversie met tracking pixels (waarna de retargeting dus stopt) en maken gebruik van een voorraad-feed (zodat ze dus de actuele voorraad meenemen).

Dus webwinkel-die-we-allemaal-wel-kennen, je weet wat je te doen staat: laat die maatwerkadvertenties maar komen! Dan zit hier een blije koopster (in plaats van een gefrustreerde schrijfster) met een paar gloednieuwe turquoise laarzen.

New Call-to-action

<< Back

Posts containing: