Make Digital Personal Blog

Een betere gebruikerservaring met deze 10 heuristieken

Geschreven door Tijn Duckers | 6-10-23 7:53

Je wilt een gebruiksvriendelijke website waarop bezoekers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken. De 10 heuristieken van wetenschapper Jakob Nielsen zijn een set van algemene principes voor het ontwerpen van zulke gebruiksvriendelijke interfaces. 

Daarom gaan we in deze blog dieper in op deze heuristieken en - misschien nog wel belangrijker - hoe je deze toepast. Zo kun je direct de usability op jouw website aanpakken.

 

1. Zichtbare status van het systeem

Gebruikers moeten altijd weten wat er gebeurt op je website. Dit betekent dat je duidelijke feedback moet geven over de status van acties en taken. Gebruik hier vooral visuele feedback bij, zoals kleur, vorm en icoontjes. Denk aan knopjes die van vorm en/of kleur veranderen wanneer je er met je muis op staat. Of een animatie, om aan te geven dat een pagina aan het laden is.

 

2. Overeenkomst tussen het systeem en de echte wereld

Voor een gebruiksvriendelijke en intuïtieve website-ervaring, is het fijn voor gebruikers om taal en concepten te zien die herkenbaar zijn uit de 'echte wereld'. Begrijpelijke taal spreekt voor zich, maar visuele feedback is net zo belangrijk. Een button die eruitziet als een button, en er bij een klik uitziet alsof hij wordt ingedrukt, dat is wat je gebruiker wil.

 

3. Gebruikerscontrole en vrijheid

Wat doe je als je op een websitepagina terecht komt, maar niet meer weet hoe? Dan wil je terugkeren naar de vorige pagina. Een goede manier om je bezoeker een stapje terug te laten doen in de navigatiestructuur, is met breadcrumbs of een terugknop. Active-states op menu items helpen ook bij het aangeven waar een gebruiker zich bevindt

 

4. Consistentie en standaarden

Voorkom verwarring en ga voor gebruikersgemak. Dit is simpel te bereiken met consistente tekst en afbeeldingen. Maar zorg er ook voor dat alle elementen met hetzelfde gedrag, van knoppen tot links en menu-items, hetzelfde uiterlijk hebben.

 

5. Foutpreventie en eenvoudig herstel

Een foutmelding geven is zo gedaan, maar vergeet je gebruiker niet te vertellen wát er mis is gegaan. Is er een ongeldig e-mailadres opgegeven? Bestaat een adres/postcode combinatie niet? Geef duidelijke instructies, stel beperkingen in en gebruik foutmeldingen die duidelijk en behulpzaam zijn.

 

6. Herkenning in plaats van herinnering

Hoe minder een gebruiker moet onthouden om jouw website of interface optimaal te kunnen gebruiken, hoe beter. Laat de website belangrijke gegevens onthouden, of herhaal de informatie op de juiste plek wanneer dat nodig is. 

 

7. Flexibiliteit en efficiëntie van gebruik

Hoe jij een taak online uitvoert, is niet per definitie hoe een ander het doet. Daar komt bij dat een nieuwe gebruiker misschien meer uitleg nodig heeft dan een ervaren gebruiker. Kortom, met een soepele websitenavigatie en direct beschikbare informatie daar op de pagina waar gebruikers terechtkomen, kan iedereen een taak op zijn of haar eigen manier uitvoeren.

 

8. Esthetisch en minimalistisch ontwerp

Een schone interface zonder rommelige lay-outs, geloof mij maar, less is more! Wanneer je alleen de relevante informatie presenteert in hapklare brokken versterkt door goede afbeeldingen, voorkom je verwarring en kan een gebruiker zich focussen op daar waar hij of zij voor kwam.

 

9. Help gebruikers fouten te herkennen, te diagnosticeren en te herstellen

We maken allemaal weleens een foutje, hoe je hiermee omgaat maakt een wereld van verschil voor de gebruikerservaring. Vertel in een vriendelijke en duidelijke foutmelding wat er mis is gegaan en geef een vluchtroute. Zorg er bijvoorbeeld voor je  een verzonden bericht kan verwijderen, of een bezorgadres na het plaatsen van een bestelling kan wijzigen. Ondersteun je gebruiker bij het het herstellen van verkeerde acties. 

 

10. Hulp en documentatie

Voor een gebruiker die hulp zoekt, is documentatie altijd een goed idee. Zorg voor gemakkelijk toegankelijke documentatie die antwoorden biedt op mogelijke vragen. Een FAQ is een goede manier om dit te doen, omdat gebruikers dit herkennen en dus weten te vinden als ze hulp zoeken.

 

Check onze checklist!

Gebruik dit overzicht als richtlijn om te gebruiken bij het verbeteren van je website. En wanneer je meer houvast nodig hebt,  download dan onze overzichtelijke checklist!