Aan de slag met geautomatiseerd testen: do’s en don’ts

Dirk Sanders
Agile team ontfermt zich over het GTP

Je bent er eindelijk uit dat je met je organisatie wilt gaan starten met automatisch software testen, maar hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt? In deze blog delen we tips om succesvol aan de slag te gaan met geautomatiseerd testen, maar eerst delen we een aantal fouten veelgemaakte fouten om te vermijden.

3 veelgemaakte fouten bij geautomatiseerd testen

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: geautomatiseerd testen gaat niet vanzelf. De voordelen op de middel- en lange termijn zijn groot, maar voordat je deze voordelen ervaart moet je als organisatie eerst tijd en geld investeren.

Met het voorkomen van deze veelgemaakte fouten ben je als organisatie of team een stuk dichter bij succes met geautomatiseerd testen:

1. Verkeerde verwachtingen over geautomatiseerd testen

Een belangrijke reden waarom automatiseringstrajecten falen, is vanwege onrealistische verwachtingen vooraf. Dat geldt zeker ook voor de implementatie van geautomatiseerd testen binnen een organisatie.

De investeringen die geautomatiseerd testen vooral initieel met zich meebrengen, laten zich niet altijd direct terugzien in resultaten. Bovendien is geautomatiseerd testen géén garantie om bugs te voorkomen, een misvatting die ook nog wel eens wordt gemaakt.


Daarbij leeft onder testers nog wel eens de onterechte angst dat geautomatiseerd testen hun baan in gevaar brengt. Hierdoor kunnen zij zich tegen de automatisering keren, terwijl geautomatiseerd testen er juist voor zorgt dat hun werk minder eentonig wordt en de focus kan worden verlegd op andere werkzaamheden.

 Hoe schaalbaar is handmatig  testen eigenlijk? En wat is het alternatief?


2. De tool zien als doel

Net als voor andere innovatie- en automatiseringsprojecten geldt dat de tool een middel is om een doel te bereiken, maar geen doel op zich.

Voordat je als organisatie begint met geautomatiseerd testen en het selecteren van een tool, is het daarom belangrijk om eerst goed na te denken over wat je wilt bereiken met geautomatiseerd testen, hoe je geautomatiseerd testen inricht binnen je organisatie en welke scenario’s je wilt testen.

Nog beter is het om een tool te kiezen die je aan kunt passen aan jouw specifieke wensen. Hiermee zorg je ervoor dat een tool en de inrichting ervan aansluiten bij jouw team en organisatie, in plaats van andersom.

3. Stoppen met handmatig testen

Bij teams die enige tijd bezig zijn met geautomatiseerd testen, ontstaat wel eens de neiging om helemaal te stoppen met handmatig testen. Een fout die je beter niet kunt maken.

Hoewel geautomatiseerd testen inderdaad een deel van de handmatige testen overbodig maakt, blijft handmatige testen van nut. Vooral als je een functionaliteit voor het eerst gaat testen – in testjargon ook wel exploratief testen genoemd – is het slim om dit handmatig te doen. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van de mogelijke fouten die zich voor kunnen doen met een bepaalde functionaliteit, wat je kan helpen bij het bepalen van je testscenario’s.

Daarnaast zijn geautomatiseerde testen minder geschikt voor het testen van de user experience (UX) en user interface (UI). Een combinatie van geautomatiseerd testen en handmatig testen levert dan ook het beste resultaat.

Geef geautomatiseerd testen een kickstart

Naast het voorkomen van deze veelgemaakte fouten is er een aantal dingen die je juist beter wel kunt doen om sneller van de voordelen van geautomatiseerd testen te genieten. Deze tips om geautomatiseerd testen een kickstart te geven zetten we hieronder voor je op een rij:

  • First things first
    Zorg dat je in kaart hebt welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor jouw organisatie en welke testen je het meeste tijd kosten. Begin met het automatiseren van deze testen. Hiermee zorg je snel voor resultaat.

  • Schrijf eerst de teststappen uit
    De verleiding is groot om direct te beginnen met het schrijven van geautomatiseerde testscripts, toch is het beter om hier even mee te wachten. Bepaal eerst wat je wilt gaan testen en welke teststappen hierbij horen. Geen stappen vergeten? Dan kan je team beginnen met het schrijven van de scripts.

  • Schakel een expert in
    Geautomatiseerd testen is iets wat je als team relatief eenvoudig zelf kunt oppakken, maar om een kickstart te geven is het een goed idee om hulp van een expert in te schakelen. Volg een training geautomatiseerd testen, vraag hulp bij de inrichting van de tooling en/of laat een test consultant meelopen in je (agile) team.

Hoe GX je kan helpen met geautomatiseerd testen

GX Software is expert op het gebied van geautomatiseerd testen. Als ontwikkelaar van een eigen CMS systeem XperienCentral en websites voor verschillende vooraanstaande klanten zoals PSV, KPN en Klaverblad Verzekeringen is GX een betrouwbare partner op het gebied van marketingsoftware. Software testen neemt hierbij een belangrijke plaats in. Wat GX allemaal doet op het gebied van geautomatiseerd testen:

• Geautomatiseerd Testen Platform: testen schrijven, uitvoeren en rapportages verzameld op één plek.

• Geautomatiseerd testen trainingen: (inhouse) trainingen om als organisatie zelf met geautomatiseerd testen aan de slag te gaan.

• Geautomatiseerd testen consultancy: advies en ondersteuning op het gebied van geautomatiseerd testen.

Ontdek hoe GX geautomatiseerd testen in de praktijk brengt

Wil je meer weten over de diensten van GX op het gebied van geautomatiseerd testen? Één van onze accountmanagers vertelt je er graag meer over tijdens een (digitale) kop koffie.