4 tips voor Voice Search en SEO

Koen Hendrickx
Voice Search

Voice search wordt steeds belangrijker voor SEO. Met de groei van het aantal smartwatches en slimme speakers gebruiken steeds meer mensen hun stem om Google een zoekopdracht te geven. Ook via de smartphone wordt steeds vaker met de stem gezocht: Alexa, Siri en Google Assistant zijn inmiddels echte ‘household names’ geworden. En dat heeft gevolgen voor je SEO. Reden genoeg dus om de belangrijkste feiten en tips over voice search en SEO voor je op een rij te zetten.

Voice Search groeit flink

Eerst maar even wat cijfers over voice search. Gartner gaf aan dat in 2020 maar liefst de helft van het totale aantal zoekopdrachten via Google uit voice-zoekopdrachten bestond. Inmiddels heeft al ruim een kwart van de wereldbevolking minimaal een keer voice search gebruikt. Naar verwachting maken er jaarlijks 1,8 miljard mensen gebruik van voice search. Volgens berekeningen van Google is in 2025 de omvang van de markt voor voice recognition 27,16 miljard dollar, tegenover 10,7 miljard in 2019.

Die groei hangt natuurlijk nauw samen met de groei van het aantal devices dat goed met voice search kan omgaan. Dit jaar zijn er volgens Statista zo’n 4,2 miljard digitale voice assistents, in 2024 zijn dat er 8,4 miljard. Ook de kwaliteit van de resultaten draagt bij aan de groeiende populariteit: Amazon, Google en Microsoft hebben zelfs de nauwkeurigheidsdrempel van 95 procent overschreden. En verder werkt het natuurlijk gewoon hartstikke lekker: je hoeft geen device te pakken, maar kan gewoon beginnen met praten en de meeste mensen spreken sneller dan ze schrijven.

Andere zoektermen, ander resultaat

Reden genoeg dus om je nog meer in voice search te gaan verdiepen. Bijvoorbeeld omdat voice search ook je SEO beïnvloedt. Dat heeft twee redenen. De eerste is dat mensen met voice search andere en vaak meer zoektermen gebruiken dan wanneer ze hun vraag typen. De tweede is dat Google maar één antwoord op de vraag voorleest en dat haalt ze uit het resultaat dat bovenaan staat.

De gesproken vraag is meestal uitgebreider dan een typopdracht. Soms geeft Google antwoord op die vraag door de featured snippet voor te lezen. Die ken je misschien wel: dit is het zoekresultaat op positie 0 in Google en geeft al bondig antwoord op de vraag die je stelde. Zo’n featured snippet kan een paragraaf zijn, een tabel of een lijstje, maar ook een routebeschrijving of een link naar een YouTube-filmpje.


Lees ook de quick guide Data Driven Marketing


Hi Google, hoe kan ik met SEO inspelen op voice search?

Kortom: reden genoeg dus om met SEO in te spelen op voice search. Ik heb een paar tips voor je.

1. Gebruik vragende en conversationele zoekwoorden en -zinnen in je tekst

Zorg dat de vragen die bezoekers stellen en de passende antwoorden goed terug te vinden zijn in je teksten. Bij het indexeren van jouw teksten weet Google dan dat jij die vraag kunt beantwoorden. Beantwoordt die vraag vervolgens ook zo direct mogelijk. Je kunt de juiste zinnen en woorden toevoegen op basis van een brainstorm met je collega’s of met een zoekwoordenanalyse met de keyword-tool van Google. Een andere fijne tool voor voice search vind ik answerthepublic.com. Die geeft namelijk ook ‘question’ keywords aan en daarbij dus suggesties voor voice search.

2. Focus je op de featured snippet

Bedenk voor welke zoekwoorden jij in de featured snippet zou willen belanden en check welke featured snippets nu al getoond worden voor die zoekwoorden. Zorg dat jouw content hiervoor geoptimaliseerd is. Google geeft de voorkeur aan korte, beknopte antwoorden. Het typische resultaat met voice search bevat slechts 29 woorden. Is het gelukt om te verschijnen in de featured snippet? Dan scoor je beter bij gesproken zoekopdrachten. 40,7 procent van alle antwoorden op gesproken zoekopdrachten is namelijk afkomstig van een featured snippet.

3. Zorg ook bij voice search voor locatie-SEO

Net als bij gewone SEO is locatietargeting ook bij voice search belangrijk. Zorg dat je bedrijfsvermelding in Google klopt en laat die locatie ook terugkomen in je teksten. Iemand die vanuit Utrecht zoekt naar een keukenzaak komt eerder bij jou uit als je ook je locatie-SEO op orde hebt en voldoende reviews bij je bedrijf hebt staan.

4. Zorg voor een snelle website

Een snellere website zorgt voor een hogere ranking. Bij voice search is de snelheid van je website nog belangrijker dan anders. Dat komt doordat mensen vaak mobiele apparaten gebruiken voor hun zoekopdracht en die apparaten zijn nog kieskeuriger qua snelheid. Voor de techneuten: de gemiddelde voice search resultatenpagina laadt in 4,6 seconden en dat is ruim de helft sneller dan een gemiddelde pagina. Maar er is nog wel wat werk aan de winkel: als je het echt goed wil doen in Google moet je laadtijd eigenlijk onder de seconde liggen.