Slim: App en website beheren met één CMS

Patrick Hendriks
Stocksy_txpc3fb2132yLS200_Small_1751859

Heeft jouw organisatie een app én een website? En beheer je die nog altijd los van elkaar? Jammer, want daarmee zadel je jezelf op met dubbel werk. En het kan leiden tot verschillen in content. Twee platforms apart actueel houden, is vragen om moeilijkheden. Maar het kan ook anders.

Dat een organisatie een website heeft, is vanzelfsprekend. Nog niet altijd hoort daar automatisch ook een app bij. Maar dat verandert snel. Al een paar jaar geleden werd het omslagpunt bereikt: meer mensen gebruiken vrijwel alleen nog smartphone of tablet voor het zoeken en bladeren op internet (Bron: StatCounter).

statcounter

Websitebezoek per apparaat wereldwijd (januari 2014 – april 2019) – Bron: StatCounter

Dat betekent dat mensen steeds vaker éérst op hun telefoon zoeken naar informatie. Gelukkig hebben veel bedrijven en organisaties dat allang door, reden waarom ze naast een responsive website ook steeds vaker een app hebben. En daar zit vaak het probleem.

Twee platforms, kans op fouten

Een groot deel van de informatie is hetzelfde op beide platforms. Het probleem is dat je voor elk platform de informatie apart moet bijhouden. Soms zijn zelfs verschillende mensen of afdelingen verantwoordelijk. Het zal duidelijk zijn dat dit geen ideale situatie is. De platforms lopen niet altijd synchroon, er ontstaan fouten bij het overnemen van informatie van het ene platform naar het andere.

Waarom niet gewoon een responsive of adaptive website als app? Dat kan zeker, maar heeft ook behoorlijke nadelen. Om te beginnen mis je dan alle iOS-gebruikers, want Apple staat zulke apps niet meer toe in de App Store. Bovendien is de performance van zo’n app minder dan van een ‘native’, op het besturingssysteem geoptimaliseerde, app.

Ga je scrummen?
Als je een nieuwe website bouwt volgens de scrum-methodiek, dan vertegenwoordigt de product owner de belangen van de opdrachtgever. Aan de hand van presentaties kan hij de opdrachtgever op de hoogte houden van de projectstatus en voortgang.

Twee platforms, één CMS

De oplossing is één CMS, waarmee je beide platforms tegelijk kunt vullen. Daarmee is de informatie op beide platforms gegarandeerd gelijk en kun je je concentreren op de verschillen in navigatie, opmaak en doelgroep. Dat vraagt even wat extra inrichtingswerk maar dat weegt zeker op tegen de winst in tijd en consistentie.

Het CMS van GX, XperienCentral, vormt een prima basis om dit voor elkaar te krijgen. Het pusht niet simpelweg pagina’s en informatie naar beide platforms tegelijk, aangezien dat zijn doel voorbij zou schieten. Zoals gezegd, een app heeft niet per se dezelfde doelgroep en het formaat wijkt vaak zo af van een desktoppagina dat je tóch gedwongen wordt om de opmaak aan te passen.

Vandaar dat je enkele pagina’s apart per platform definieert, voor de voorkant van app en website. Vervolgens kan alle achterliggende content een-op-een doorgezet worden naar zowel site als app.

Mijn-Omgeving en logica

Een groot voordeel is ook dat de businesslogica van de website meegestuurd wordt naar de app. Dus geen hard gecodeerde formulieren. Dat maakt de app flexibel toepasbaar, maar bewijst vooral zijn waarde als klanten ook via de app de zogeheten ‘Mijn Omgeving’ raadplegen.

nec-foto

Benieuwd hoe dat er uitziet? Als een van de shirtsponsors van N.E.C. hebben wij de website en de app voor de club ontwikkeld. De voorkant is anders, maar de app heeft verder precies dezelfde inhoud: nieuws, wedstrijdverslagen, blogs enzovoort.


New Call-to-action