4 tips voor een goede Mijn Omgeving

Jasper Rosmulder
Mijn Omgeving - blog

Voor zowel je eigen organisatie als je klant is een persoonlijke online omgeving zeer waardevol. Klanten kunnen daarin 24/7 hun eigen gegevens aanpassen en dat is niet alleen een fijne service voor hen: het scheelt ook jouw organisatie veel werk. Maar hoe zorg je voor een goede Mijn Omgeving? Ik geef je 4 tips.

Tip 1: Consistentie met je corporate site

Doorgaans zijn de corporate website en de Mijn Omgeving twee verschillende werelden (in vakjargon: webinitiatieven). Vaak zijn ze belegd bij verschillende afdelingen, draaien ze op een eigen cms en hebben ze een andere domeinnaam.

Maar om als bedrijf herkenbaar te zijn, wil je dat de klant bij al jouw uitingen dezelfde beleving heeft. Daarom moet je er dus voor zorgen dat beide omgevingen naadloos in elkaar overgaan.

Dat kan door je Mijn Omgeving met hetzelfde cms aan te sturen als je corporate site, maar ook door de huisstijl van je corporate website in je Mijn Omgeving consistent door te voeren.

Tip 2: Beveilig de klantdata

In een Mijn Omgeving staat veel klantdata. Die data is per definitie privacygevoelig. Daarom moet de bescherming van die gegevens van het allerhoogste niveau zijn. Om je klant te beschermen uiteraard, maar ook om je eigen reputatie niet te beschadigen.

Moet je een nieuw cms uitzoeken en breekt het zweet je uit? Download onze tips  & tricks!

Zorg dus voor een optimale beveiliging van je database. Dat betekent onder meer dat je wachtwoorden van je klanten versleuteld opslaat. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zelfs bij grote bedrijven is die versleuteling niet altijd op orde, zoals eerder pijnlijk bleek bij LinkedIn en Dropbox.

Tip 3: Veilig en makkelijk inloggen

Weinig dingen in de IT zijn zo complex als autorisatie en authenticatie. Het organiseren van een goed inlogmechanisme wordt vaak enorm onderschat, terwijl het misschien wel het belangrijkste onderdeel van een Mijn Omgeving is. Zonder soepele login kunnen klanten niet makkelijk bij hun gegevens en wordt jouw organisatie belast met tal van vragen hierover.

 cartoons_3308_be91164a92d6ffd5a679e2924bb887314ea87d37


Alleen klanten die zijn wie ze zeggen dat ze zijn mogen bij hun omgeving. Dat proces moet je goed controleren, maar ook weer niet te ingewikkeld maken. Je wilt het aanmaken van een account en resetten van een wachtwoord zo makkelijk mogelijk maken om klanten niet kwijt te raken.

Tip 4: Goede integraties

Je Mijn Omgeving is doorgaans een veel complexere omgeving dan je corporate website. Want alles wat een klant in de Mijn Omgeving opvraagt, wijzigt, uploadt, etcetera, moet worden verwerkt in achterliggende systemen.

En daarin zit een risico: vaak hebben deze backoffice-systemen hun eigen beperkingen. Als je daar geen rekening mee houdt, leidt dat tot problemen in de Mijn Omgeving.

Een voorbeeld. Stel: je bent een hypotheekverstrekker en biedt klanten met een bouwdepot de mogelijkheid om facturen van de aannemer in te dienen in de Mijn Omgeving.

Dan moet je ervoor zorgen dat er alleen pdf’s of afbeeldingsbestanden geüpload kunnen worden en dat de omvang van dat bestand aan een maximum gebonden is.

Stel dat iemand een pdf van een rekening van 14 MB via je Mijn Omgeving uploadt, maar je achterliggende systeem staat per declaratie maar een bestandsgrootte van 10 MB toe, dan gaat het mis.

Het aanbrengen van goede koppelingen is dus iets om rekening mee te houden. Elke nieuwe interactie maakt de koppeling complexer, dus besteedt hier veel zorg en aandacht aan.

Een goede Mijn, da's pas fijn!

Ik schreef deze blog niet om je bang te maken, maar om je alert te krijgen. Als je met deze punten rekening houdt, kan de Mijn Omgeving een waardevolle én veilige aanvulling op je dienstverlening worden.

New Call-to-action