Hoe blijven jouw online kanalen digitaal toegankelijk?

Dirk Sanders
Hoe blijven jouw online kanalen digitaal toegankelijk? - GX

Je zit erover na te denken om je website digitaal toegankelijk te maken of hebt misschien al een digitaal toegankelijke website. Goed bezig! Maar hoe zorg je er nu voor dat je digitaal toegankelijk blijft? Wat als je bijvoorbeeld nieuwe content of functionaliteiten aan je website wil toevoegen?

 

Wat is digitale toegankelijkheid?

Laten we beginnen met vast te stellen wat digitale toegankelijkheid is. Digitale toegankelijkheid of digitale inclusie houdt in dat álle mensen – of zij nu een beperking hebben of niet – gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden. Zo kan iedereen meedoen in de maatschappij.

 

Waarom is dit belangrijk?

In Nederland wonen vier miljoen mensen met een beperking. Dit zijn mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking, maar ook mensen met dyslexie of kleurenblindheid. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met te weinig kleurcontrast of een onduidelijke navigatiestructuur. Vanuit maatschappelijk oogpunt wil je natuurlijk dat jouw digitale kanalen toegankelijk zijn.

Ook vanuit zakelijk perspectief is het interessant: met een digitaal toegankelijke website of app vergroot je jouw bereik onder vier miljoen mensen. Daar blijft het niet bij, want deze groep groeit. Door vergrijzing stijgt het aantal ouderen en daarnaast komen er meer migranten die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Buiten Nederland wordt digitale toegankelijkheid nóg interessanter. Alleen in Europa bereik je al 87 miljoen mensen extra, maar liefst één op de vijf Europeanen heeft een handicap. Kijk je over de Europese grenzen dan is het potentiële extra bereik enorm.

Je website of app toegankelijk maken levert nog andere voordelen op. Zoekmachines kunnen je website bijvoorbeeld beter doorzoeken. Hierdoor is je website beter vindbaar in Google en andere zoekmachines. Daar komt nog bij dat je jouw klantenservice minder belast omdat je mensen helpt om je digitale kanalen zelfstandig te gebruiken.

Tot slot schrijft de Europese Toegankelijkheidswet voor dat websites en mobiele apps van financiële dienstverleners en e-commerce bedrijven in 2025 digitaal toegankelijk moeten zijn. Voor alle Nederlandse overheidsinstanties is digitale toegankelijkheid al langer verplicht. Websites en apps moeten al jarenlang toegankelijk zijn op grond van het ‘pas toe of leg uit’-beleid. Sinds 1 juli 2018 zijn overheidsinstanties ook wettelijk verplicht om zich aan toegankelijkheidseisen te houden.

 

Hoe blijf je digitaal toegankelijk?

Hoe zorg je er nu voor dat jouw website digitaal toegankelijk blijft? Het toevoegen van nieuwe content of functionaliteiten kan jouw toegankelijkheid belemmeren. Om digitaal inclusief te blijven moet je toegankelijkheid daarom meenemen in je organisatie- en ontwikkelprocessen.

Volgens het Digital Accessibility Maturity Model kun je organisaties die bewust bezig zijn met digitale toegankelijkheid indelen in vijf fases:

  • Ad hoc
  • Herhaalbaar
  • Gestandaardiseerd
  • In control
  • Verfijning

Een organisatie in ad hoc-fase legt niets vast en werkt vooral reactief. De herhaalbaar-fase kenmerkt zich omdat een organisatie processen beschrijft en steeds op dezelfde manier uitvoert. Deze organisatie controleert processen nog niet. Dat doet een organisatie in de gestandaardiseerd-fase wel. Een in control-organisatie meet digitale toegankelijkheid voortdurend en stuurt ook bij waar nodig. Organisaties in de verfijning-fase werken systematisch en proactief aan digitale inclusiviteit.

New call-to-action

Voorkom fouten met test automation

Zelfs als je bewust ontwerpt voor mensen met een beperking kan het gebeuren dat je per ongeluk iets maakt dat deze toegankelijkheid bedreigt – een situatie die je natuurlijk wil voorkomen. Dit doe je door middel van test automation. Het testplatform van GX test pagina’s op digitale toegankelijkheid. Het kijkt bijvoorbeeld naar het contrast tussen tekst- en achtergrondkleur en de opbouw van een pagina. Ook scant het op ontbrekende link-teksten en missende alt-teksten. Je krijgt binnen een paar seconden een rapport met concrete aanbevelingen om de getoetste pagina toegankelijk te maken. Deze geautomatiseerde tests kun je opnemen in je standaardprocessen. Bij een Agile-werkwijze als scrum bijvoorbeeld in je Definition of Done. Zo blijf je in controle over je digitale toegankelijkheid.

 

Test automation voor toegankelijkheid

Wil je weten wat test automation kan betekenen voor je digitale toegankelijkheid? Bij GX hebben we veel ervaring met digitale toegankelijkheid en test automation. Eerder schreven we al een blog over de do’s en don’ts van test automation. Wil je weten hoe ons testplatform in jouw software-ontwikkelproces past? Neem contact op met Bart!