WCAG 2.2: Wat is er nieuw?

Eric van der Vlugt
Blog Accessibility image 2-1

We weten allemaal dat het breed toegankelijk maken van online informatie en diensten essentieel is. Het World Wide Web Consortium (W3C) biedt ons richtlijnen, beter bekend als de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), om digitale inhoud toegankelijker te maken voor iedereen.

Er is nu een nieuwe versie van deze richtlijnen beschikbaar: WCAG 2.2. Benieuwd wat er bijgekomen is? Geen punt, we leggen het haarfijn voor je uit. Maar eerst, wat is WCAG ook alweer?


Wat is WCAG?

Wist je dat je bij slechte digitale toegankelijkheid, je in feite een kwart van je publiek uitsluit? Inderdaad, ongeveer 25% van alle mensen heeft een handicap die hun gebruik van digitale diensten belemmert wanneer deze niet toegankelijk zijn.

Digitale toegankelijkheid biedt ook voordelen voor je organisatie. Zo draagt jouw maatschappelijke verantwoordelijkheid bij aan een positief imago van je organisatie. Het laat zien dat jouw bedrijf maatschappelijk betrokken is en extra moeite wil doen zodat iedereen een gelijke ervaring beleeft. Een ander voordeel is SEO-optimalisatie. Een goed gestructureerde website biedt veel voordelen voor indexering.

Langzaam maar zeker worden steeds meer digitale diensten toegankelijk voor iedereen - en dat is voornamelijk te danken aan WCAG.

WCAG draait om vier fundamentele principes: Perceivable, Operable, Understandable en Robust (POUR). Elk principe omvat specifieke succescriteria, ontworpen om de toegankelijkheid van digitale content te verbeteren. Door vast te houden aan deze principes, weet je zeker dat de content die je creëert waarneembaar is voor alle gebruikers.

WCAG richt zich op drie belangrijke bevolkingsgroepen:

  • Mensen met een cognitieve, taal- of leerstoornis;
  • Mensen met een visuele beperking;
  • Mensen met een beperking op mobiele apparaten.

 

Wat is er nieuw in WCAG 2.2?

Net zoals het internet en ons online gedrag, veranderen WCAG voortdurend en blijven er updates uitkomen.

In de nieuwste update, WCAG 2.2, zijn er 6 nieuwe criteria toegevoegd. Een paar van deze nieuwe criteria zijn vooral bedoeld om de toegankelijkheid op tablet en telefoon te verbeteren.

We geven je enkele praktische voorbeelden en tips voor de implementatie van de nieuwe richtlijnen. Benieuwd naar de volledige lijst met wijzigingen? Je kunt deze hier vinden.

1. Vereenvoudig navigatie op websites en apps
Richtlijn 2.4 van de WCAG 2.2: 'Navigeerbaar', maakt deel uit van het Bedienbare principe. Het is belangrijk dat gebruikers:

  • gemakkelijk door je website of app kunnen navigeren
  • snel content kunnen vinden.
  • altijd te weten waar ze zijn tijdens het browsen op de website.

Vooral dit laatste punt gaat niet altijd goed. Het is mogelijk om hier snel in te verbeteren door het actieve tabblad in het navigatiemenu altijd te markeren en daarnaast een broodkruimelpad te bieden aan de gebruiker.

2. Wees op de hoogte van de verschillende manieren waarop gebruikers met je inhoud communiceren
Niet iedereen gebruikt een muis of toetsenbord. Alle invoervormen moeten uitvoerbaar zijn voor allerlei soorten hulpmiddelen. Met stembediening is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gebaren uit te voeren en sleep- en neerzetacties zijn mensen met een fysieke beperking ook een flinke uitdaging.

Alternatieven voor het gebruik van een muis? Het gebruik van een aanwijspen die met de mond kan worden verplaatst of browsen door middel van oogtracking. Je kunt je voorstellen dat het voor deze gebruikers moeilijk is om op kleine knoppen van je website te klikken. WCAG 2.2 stelt dan ook strenge eisen aan een minimale grootte van de doelgebieden.

3. Wees voorspelbaar en voorkom verwarring
Voorspelbaar zijn klinkt misschien saai, maar op een website voorspelbaar zijn maakt het gemakkelijker voor je bezoekers om te gebruiken. Je zorgt ervoor dat gebruikers snel vinden waarnaar ze op zoek zijn, waarna ze bijvoorbeeld ook eerder geneigd zijn om iets te kopen in je webshop.

Sommige websites en (vooral) webwinkels maken er een sport van om contactgegevens te verbergen. Op deze manier voorkomen ze een potentieel enorme druk op hun klantenservice. Voor sommige gebruikers is extra klantenservice echter erg belangrijk. Bied hen een helpende hand door je contactgegevens gemakkelijk vindbaar te maken wanneer er een actie moet worden uitgevoerd.

WCAG 2.2 stelt dat 'help' informatie over het algemeen gemakkelijk te vinden moet zijn. Dit kunnen contactgegevens zijn, maar een chatbot of FAQ kan ook hulp bieden. Wees ervan bewust dat wanneer je een van deze tools gebruikt, deze altijd op dezelfde plaats op je website moet worden gevonden.

4. Maak inloggen en het invullen van formulieren gemakkelijker
Gebruikersinvoer is waarschijnlijk een van de meest essentiële dingen voor de conversie van je website (bijv. een contactformulier of afrekenen in een webshop). Help gebruikers dus fouten te vermijden en corrigeer eventuele fouten op een behulpzame manier.

Veel websites vereisen een log-in. Om iets te kopen in een online winkel of om je contactgegevens te wijzigen, bijvoorbeeld. Voor de beveiliging van gegevens mag inloggen natuurlijk niet te gemakkelijk zijn. Voor sommige gebruikers kan inloggen echter erg moeilijk zijn. Denk aan die Captcha-quizzen die je vragen om op alle stoplichten te klikken. Als je slechtziend bent of een blaasstok gebruikt, kan het een nachtmerrie zijn om deze test binnen de vereiste tijd te volbrengen.

WCAG 2.2 stelt dat inloggen gemakkelijker moet zijn voor gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld een alternatieve optie bieden voor een 'cognitieve test' (zoals een Captcha). Bijvoorbeeld door in te loggen via een link die je per e-mail ontvangt.


Voldoet jouw website aan de WCAG 2.2-normen?


Snel het verschil maken: laaghangend fruit

Je vraagt je waarschijnlijk nu af: voldoet mijn website aan de WCAG 2.2-standaard? En zo niet, waar begin ik dan? Je richten op 'laaghangend fruit' is een goede manier om te beginnen. Dit kunnen eenvoudige, maar impactvolle maatregelen zijn zoals het geven van beschrijvende alternatieve tekst voor afbeeldingen, het zorgen voor logische kopstructuur voor gemakkelijke navigatie en het handhaven van voldoende kleurcontrast voor leesbaarheid.

Controleer waar je staat met een toegankelijkheidsaudit

Het omarmen van WCAG-richtlijnen wordt niet alleen een wettelijke verplichting voor de meeste organisaties (via de European Accessibility Act), maar het is ook van moreel belang. Door prioriteit te geven aan toegankelijkheid, vergroot je je bereik, verrijk je gebruikerservaringen en toon je toewijding aan inclusie. Met WCAG 2.2 die net is uitgebracht, is er geen beter moment voor jou om je toegankelijkheidsinitiatieven opnieuw te evalueren en jezelf te positioneren als een voorloper op digitale inclusiviteit.

Wil je weten of jouw website voldoet aan de nieuwe WCAG 2.2-richtlijnen? Controleer het met onze GX-toegankelijkheidsaudit of lees deze blog.