5 quick wins voor digitale inclusie

Eric van der Vlugt
Eieren

Voor overheidsorganisaties is het wettelijk verplicht, maar ook steeds meer bedrijven willen het zijn: digitaal inclusief. Je bent digitaal inclusief als je digitale omgeving zo is ingericht dat  deze ook voor mensen met een beperking toegankelijk is. Ik geef je 5 quick wins. 

Vanaf het najaar van 2019 moeten alle nieuwe overheidswebsites voldoen aan de wet Digitale Toegankelijkheid. Voor alle overige websites en mobile applicaties van de overheid geldt dat vanaf het najaar van respectievelijk 2020 en 2021. Overheidsorganisaties moeten zich aan deze wet houden, voor bedrijven is zo’n verplichting er nog niet.  

Toch is het ook als bedrijf verstandig om een digitaal inclusieve website te hebben. Vanuit maatschappelijk oogpunt, maar ook omdat je potentiële bereik flink vergroot wordt als ook mensen met een beperking je weten te vinden.

Daarom ga ik in dit blog wat laaghangend fruit met je plukken. Met de aanpassingen hieronder kun je namelijk al een stuk digitaal inclusiever worden.

1. Zorg voor een goede alt-tekst

Mensen met een visuele beperking gebruiken vaak voorleessoftware. Een alt-tekst is de beschrijving van een afbeelding en voorleessoftware leest die voor als een bezoeker op de pagina is. Een alt-tekst van een afbeelding bij een artikel over een voetbalwedstrijd zou bijvoorbeeld kunnen zijn ‘Speler A van club X in een pittig duel met speler B van club Y’.

Mooi meegenomen: de alt-tekst is ook nog eens goed voor je SEO. Zoekmachines zijn namelijk ‘blind' voor plaatjes, maar kunnen wel teksten verwerken. Vergeet dus in de alt-tekst niet ook het onderwerp te noemen van de pagina waarop die staat.

2. Gebruik skip-links

De voorleessoftware van mensen met een visuele beperking leest alles voor in de volgorde waarin die het ‘ziet’. Alles. Dus als jij bovenaan je site een uitgebreid menu hebt, bestaat de kans dat een gebruiker van die software eerst alle menu-opties te horen krijgt.

Met een simpele aanpassing in de HTML-code van je pagina kun je dit voorkomen. Als je in de broncode een skip-link plaatst naar het belangrijkste deel van de webpagina, wordt dat als eerste voorgelezen. Je kunt er ook voor kiezen om in de broncode een inhoudsopgave van de pagina te maken, zodat de bezoeker zelf kan kiezen waar hij of zij naartoe navigeert.

3. Zorg voor contrast

Voor mensen die slecht zien is een website met weinig contrast vrij ellendig. Plaats dus geen grijze tekst op een blauwe achtergrond. Zorg daarnaast voor contrastrijke banners als je wil dat mensen met een visuele beperking op jouw calls-to-action ingaan. En misschien wel het belangrijkst: veranker het kleurcontrast in je huisstijl.

4. Vergeet de ondertiteling niet

Plaats ondertitels bij de video's die je publiceert. Dan krijgen ook dove en slechthorende mensen de inhoud ervan mee. Mooi meegenomen: ook mensen die op kantoor of in de trein een filmpje kijken en even geen headphones bij de hand hebben hou je zo vast.

 Je maakt het helemaal compleet als je een tekstuele transcriptie van de video’s opneemt in de broncode. Die transcriptie helpt niet alleen screenreader-tools die je bezoekers gebruiken, maar is ook bevorderlijk voor je zoekresultaten.

5. Maak je site niet te fancy

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in het algemeen geldt: hoe fancier je site, hoe ingewikkelder deze te doorgronden is — niet alleen voor mensen met een beperking trouwens. Recht-toe-recht-aan werkt beter en is gebruiksvriendelijker voor iedereen. En dus ook inclusiever. 

New Call-to-action