Scrum is de heilige graal en maakt je organisatie razend flexibel. Althans, als je de evangelisten moet geloven. Ikzelf vind scrum een verfrissende en nuttige methodiek, maar er zijn ook valkuilen. In dit blog deel ik er een met je: scrum zeggen, maar waterval bedoelen.
Scrum als alternatief voor watervallen
Steeds meer organisaties kiezen voor scrum als ze een nieuwe website, app, persoonlijke klantomgeving of intranet gaan bouwen.
Niet gek, want een scrum-ontwikkeltraject is van grote waarde als je een stip op de horizon hebt gezet, maar nog niet precies weet hoe je daar moet komen.
Daarmee is scrum een heel goed alternatief voor de traditionele waterval-methode, waarbij op voorhand alles tot in in de puntjes wordt vastgelegd.
So far, so good. Wat is dan nu die valkuil?
De valkuil: flexibiliteit én controle willen
Ik werk bij een cms-leverancier en laatst kregen we een request for proposal, waarin een organisatie ons vroeg een projectvoorstel te doen voor hun nieuwe website.
De RfP bevatte een behoorlijk uitgebreide en gedetailleerde lijst van eisen, de mededeling dat ze de voorkeur gaven aan scrum werken en de afsluiter dat ze onze fixed-price-offerte vol vertrouwen tegemoet zagen...
Meer tegenstrijdigheid is nauwelijks denkbaar. Deze organisatie wil namelijk de flexibiliteit van scrum, maar ook de zekerheid van waterval. En die twee gaan niet samen.
Kies je voor waterval, dan maak je op basis van de lijst van wensen en eisen harde afspraken over de planning (fixed scope) en vaak ook over het budget (fixed price).
Kies je voor scrum, dan ligt die lijst van wensen en eisen er ook, maar daarvan is op voorhand niet te zeggen hoe beperkt of uitgebreid en op welke manier die eisen ingevuld gaan worden. Geen fixed scope dus, en ook geen fixed price.
Tip: zo krijg je toch controle over je scrum-project
Ook al is scrum minder afgebakend dan waterval, je kunt heus wel wat zekerheden inbouwen. Vraag in een offerte bijvoorbeeld om een vast aantal mensen voor de duur van een vastgelegd aantal sprints.
Scrum om de juiste reden
De les hier is dus: scrum werkt alleen als je de controle durft los te laten. Scrummen vereist veel discipline en een andere mindset van alle betrokkenen, en niet alleen van de mensen die in het project meedraaien. Scrummen gaat dus niet lukken als je er halfslachtig voor kiest.
Mijn advies is dus: als je als organisatie besluit dat er gescrumd gaat worden, ga dan na of je dat om de juiste redenen doet. Als je projecten prima werken volgens een traditionele methode als waterval, waarom dan kiezen voor een nieuwe aanpak?
Maar als je hele organisatie écht gelooft in de kracht van scrum en gelooft dat je product bij elke sprint weer een stukje beter en mooier wordt, dan is scrum dé methode.
Toegegeven: scrummen vergt wat lef. Maar dat lef brengt je wel een grote stap dichter bij de flexibiliteit waarnaar je op zoek bent.