3 vragen en antwoorden over featured snippets

Koen Hendrickx
highlighted snippets of content

Van een ingrediëntenlijst voor pasta bolo tot een razendsnel antwoord op de prangende vraag: hoe maak je een verfblik open? Google’s featured snippets, die bovenaan alle zoekresultaten staan, zijn er om de zoeker optimaal te bedienen. En we zien ze steeds vaker. Daarom in deze blog: drie vragen over featured snippets.

Wat is een featured snippet?

Een featured snippet is het zoekresultaat dat Google op positie 0 toont en het resultaat dat wordt voorgelezen als je de vraag aan je persoonlijke digitale assistent stelt. Een snippet geeft een kort en concreet antwoord op de zoekopdracht. Soms met een korte paragraaf, maar soms ook in andere vormen: bijvoorbeeld een opsomming, tabel of YouTube-filmpje.

Google laat de snippets steeds vaker zien om zoekers sneller een antwoord te geven. Uit een recent onderzoek van Ahrefs naar featured snippets blijkt dat Google in 12,3 procent van de zoekopdrachten een featured snippet laat zien.


Waarom wil je featured snippets? 

Vooral voor je zichtbaarheid en als service aan de zoeker. Als die ziet dat jij over een bepaald onderwerp iets weet, krijgt de zoeker een positieve associatie met jouw bedrijfsnaam. Zelfs als hij niet doorklikt.

Want voor de clicks hoef je het niet te doen, weten we uit het eerdergenoemde onderzoek. Een featured snippet krijgt gemiddeld 8,6 procent van alle clicks. Wordt er een featured snippet getoond, dan gaat 19,6 procent van de clicks naar de reguliere nummer 1-positie. Wordt er geen featured snippet getoond, dan krijgt het eerste zoekresultaat 26 procent van de clicks. Kortom: de organische nummer 1-positie in Google ontvangt nog altijd de meeste clicks!


Lees ook de quick guide Data Driven Marketing

Hoe krijg je features snippets voor jouw content?

De belangrijkste voorwaarde om als featured snippet getoond te worden is dat je reguliere SEO op orde is. Daar kom ik zo op terug. Daarnaast moet je een kort, concreet en relevant antwoord formuleren op de vraag die de zoeker stelt.

Hoe je dat doet? Door vooral goed te kijken naar de snippets die je nu al ziet bij het zoekresultaat waar jij met je snippet terecht wil komen. Ruim 60 procent van de featured snippets bevat tussen de 40 en 58 woorden. Ga je voor een featured snippet in de vorm van een paragraaf? Formuleer je antwoord dan in maximaal drie zinnen. Kies je voor een opsomming? Beslis dan of je deze beter in bulletpoints of een ordered list (1, 2, 3) wilt weergeven. Ook je reguliere SEO moet zoals ik al zei op orde zijn: je moet dus op de onderwerpen waarmee je in de snippets wil komen het liefst in de top 10 van de organische zoekresultaten scoren.

Ook structured data kan helpen om op positie 0 te komen. Met structured data maak je je content met stukjes code begrijpelijker voor zoekmachines. Uit een onderzoek van STAT blijkt dat bij featured snippets een tabel met structured data (zie table schema.org markup) 21,8 procent vaker voorkwam dan bij reguliere resultaten met een tabel. Bij featured snippets met een <ol>-tag, voor ordered list, kwam structured data 41,6 procent vaker voor dan bij ordered lists in de reguliere resultaten. Op schema.org vind je een volledige ItemList.

Daarna ben je overgeleverd aan de Google-goden. Want ook bij de snippets zien we nog steeds een redelijke willekeur: op dezelfde vraag krijg je op verschillende devices op verschillende momenten verschillende snippets op positie 0 te zien.