Een Test Automation Platform (TAP), waar begin je?

Chris Kranenburg
sprong in het diepe

Met geautomatiseerd testen kun je herhaalbare en betrouwbare resultaten behalen, terwijl je ook nog eens tijd bespaart. Een krachtig hulpmiddel dat je hierbij kan helpen, is het Test Automation Platform (TAP). Een softwaretool speciaal ontworpen om het geautomatiseerde testproces te vergemakkelijken én stroomlijnen.

 

Wat kun je allemaal met een TAP? 

Wat dacht je van verschillende soorten softwaretesten, zoals unit-testing, integratietesting en regressietesting automatiseren? Je stelt testcases op, voert testscripts uit, genereert testgegevens gedetailleerde rapporten van de resultaten. Een TAP werkt met al je digitale applicaties, waardoor je een gemakkelijke geïntegreerde end-to-end testoplossing hebt.

 

Wat zijn de voordelen van een TAP?

Laten we beginnen met één van de grootste voordelen, namelijk het snel en efficient kunnen uitvoeren van tests. Waar handmatig testen veel tijd en middelen kost, kan je met TAP, automatisch tests uitvoeren op meerdere platforms, besturingssystemen en browsers. Hiermee verkort je de testtijd en krijg je sneller feedback over de kwaliteit van je software.

Nog een voordeel is de herbruikbaarheid van testcases. Door het maken van herbruikbare testscripts voor verschillende softwarereleases en -updates, bespaar je wederom tijd en zorg je voor consistentie en stabiliteit in je testproces.

Ook biedt TAP mogelijkheden voor het automatiseren van taken zoals het opzetten van testomgevingen, het genereren van testgegevens en het uitvoeren van periodieke tests. Zo verminder je de kans op menselijke fouten aanzienlijk en zorg je  ervoor dat je tests altijd up-to-date en betrouwbaar zijn.

 

Dit is waar je moet beginnen

Wil jij nu ook aan de slag met test automation? Gelukkig is dit makkelijker dan veel mensen vaak denken. Hoe makkelijk het is laten we je zien aan de hand van vijf eenvoudige stappen!

 

New call-to-action

 

1. Testplan: stel een gedetailleerd plan op met doelen, scope en voorwaarden.

In een testplan definieer je duidelijke doelstellingen, bepaal je de scope van tests en beschrijf je de voorwaarden waaronder ze moeten worden uitgevoerd. Beantwoord vragen als "welke tests moeten uitgevoerd worden", "wanneer moeten ze uitgevoerd worden" en "wat gebeurt er als een test niet slaagt"? Met een heldere afbakening van verantwoordelijkheden weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt. 

2. Ontwerp: maak een gedetailleerd testontwerp.

Als je effectief test automation wilt uitvoeren, dan kun je niet zonder een goed testontwerp. Wees zo gedetailleerd mogelijk in de beschrijving van alle teststappen. Beschrijf ze alsof je ze handmatig zou uitvoeren. Specificeer bijvoorbeeld dat je naar de startpagina gaat, op de knop klikt voor het indienen van een aanvraag en het formulier ziet. Hoe specifieker je nu bent, hoe eenvoudiger het schrijven van tests straks wordt.

 

3. Uitschrijven: schrijf de testcode op basis van het ontwerp.

Nu je een gedetailleerd ontwerp hebt, is het tijd om op basis hiervan de testcode stap voor stap op te schrijven. Het ontwerp is hierbij je leidraad. Schrijf de testcode gestructureerd regel voor regel, want zo waarborg je testconsistentie en -betrouwbaarheid.

4. Uitvoeren: voer de tests uit en controleer of doelen worden bereikt.

Na het schrijven van de tests is het tijd om ze daadwerkelijk uit te voeren. Gebruik hiervoor het testplan en blijf controleren of ze het beoogde doel bereiken. Bij problemen verbeter je de tests of voer je ze opnieuw uit - dit heb je allemaal omschreven in het plan. En vergeet niet om te controleren of de tests goed functioneren en de gewenste resultaten opleveren.

5. Onderhoud: werk de code regelmatig bij om tests actueel te houden.

Ook onderhoud wil je niet vergeten bij test automation. Het kan altijd gebeuren dat de vormgeving of functionaliteit van software verandert. Hier wil je bovenop zitten door de testcode regelmatig te checken en waar nodig bij te werken. Regelmatig onderhoud zorgt voor betrouwbare up-to-date tests waar je - naast het onderhoud - verder geen omkijken naar hebt.

 

Met dit stappenplan maak je effectief gebruik van geautomatiseerd testen op een TAP. Volg het plan, maak het ontwerp, schrijf de code, voer uit en onderhoud: meer is het niet!

Wil je nog iets dieper in dit onderwerp duiken, download dan de whitepaper "Waarom handmatig testen niet schaalbaar is". En neem voor meer informatie over de implementatie van een TAP gerust contact op met mijn collega Bart.