Je bent er eindelijk uit dat je met je organisatie aan de slag wilt gaan met automatisch software testen, maar hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt? In deze blog delen we tips om succesvol aan de slag te gaan met test automation, maar eerst delen we een aantal veelgemaakte fouten om te vermijden.
Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: test automation gaat niet vanzelf. De voordelen op de middel- en lange termijn zijn groot, maar voordat je deze voordelen ervaart moet je als organisatie eerst tijd en geld investeren.
Met het voorkomen van deze veelgemaakte fouten ben je als organisatie of team een stuk dichter bij succes met test automation:
Een belangrijke reden waarom automatiseringstrajecten falen, is vanwege onrealistische verwachtingen vooraf. Dat geldt zeker ook voor de implementatie van test automation binnen een organisatie.
De investeringen die test automation vooral initieel met zich meebrengen, laten zich niet altijd direct terugzien in resultaten. Bovendien is test automation géén garantie om bugs te voorkomen, een misvatting die ook nog wel eens wordt gemaakt.
Daarbij leeft onder testers nog wel eens de onterechte angst dat test automation hun baan in gevaar brengt. Hierdoor kunnen zij zich tegen de automatisering keren, terwijl test automation er juist voor zorgt dat hun werk minder eentonig wordt en de focus kan worden verlegd op andere werkzaamheden.
Net als voor andere innovatie- en automatiseringsprojecten geldt dat de tool een middel is om een doel te bereiken, maar geen doel op zich.
Voordat je als organisatie begint met test automation en het selecteren van een tool, is het daarom belangrijk om eerst goed na te denken over wat je wilt bereiken met test automation, hoe je test automation inricht binnen je organisatie en welke scenario’s je wilt testen.
Nog beter is het om een tool te kiezen die je aan kunt passen aan jouw specifieke wensen. Hiermee zorg je ervoor dat een tool en de inrichting ervan aansluiten bij jouw team en organisatie, in plaats van andersom.
Bij teams die enige tijd bezig zijn met test automation, ontstaat wel eens de neiging om helemaal te stoppen met handmatig testen. Een fout die je beter niet kunt maken.
Hoewel test automation inderdaad een deel van de handmatige testen overbodig maakt, blijft handmatige testen van nut. Vooral als je een functionaliteit voor het eerst gaat testen – in testjargon ook wel exploratief testen genoemd – is het slim om dit handmatig te doen. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van de mogelijke fouten die zich voor kunnen doen met een bepaalde functionaliteit, wat je kan helpen bij het bepalen van je testscenario’s.
Daarnaast zijn test automation minder geschikt voor het testen van de user experience (UX) en user interface (UI). Een combinatie van test automation en handmatig testen levert dan ook het beste resultaat.
Naast het voorkomen van deze veelgemaakte fouten zijn er een aantal dingen die je juist beter wel kunt doen om sneller van de voordelen van test automation te genieten. Deze tips om test automation een kickstart te geven zetten we hieronder voor je op een rij:
GX is expert op het gebied van test automation. Als ontwikkelaar van een eigen CMS XperienCentral en websites voor verschillende vooraanstaande klanten zoals PSV, KPN en Klaverblad Verzekeringen is GX een betrouwbare partner op het gebied van marketingsoftware. Software testen neemt hierbij een belangrijke plaats in. Wat GX allemaal doet op het gebied van test automation:
• Test Automation Platform: testen schrijven, uitvoeren en rapportages verzameld op één plek.
• Test Automation trainingen: (inhouse) trainingen om als organisatie zelf met test automation aan de slag te gaan.
• Test Automation consultancy: advies en ondersteuning op het gebied van test automation.
Wil je meer weten over de diensten van GX op het gebied van test automation? Ik vertel je er graag meer over tijdens een (digitale) kop koffie.