Headless is hot. Steeds meer bedrijven maken de overstap naar een headless cms, omdat het bijdraagt aan de efficiency én consistentie van de contentpublicatie op al je kanalen. Over deze en andere voordelen van een headless cms ga ik het hebben.
Voor wie de boot heeft gemist, eerst een korte uitleg: wat is een headless cms ook alweer?
Laten we beginnen met iets wat je kent: je eigen, normale cms. Als je daarin werkt, kijk je in feite naar twee interfaces: die van je cms, en die van je eigen website.
Ideaal, want daardoor kun je inline (ook wel: WYSIWYG) werken. Je kunt dus rustig testen of de titel niet te lang is voor desktop of die foto te groot voor mobiel. Content testen voordat je het live zet: dat geeft controle.
Nu naar een headless cms. Daarin zie je maar één interface: die van je cms. De interface van je website (het ‘hoofd’) is er bij een headless cms afgehakt. Hierdoor kun je weliswaar niet meer inline werken, maar je krijgt er een boel voordelen voor terug. Let maar eens op!
Meer details over hoe een headless cms precies werkt, vind je in ons blog Wat is een headless CMS?
Headless bespaart veel tijd, omdat de interface van je website niet meer in je cms nagebouwd hoeft te worden. Deze frontend-uren kunnen bij de implementatie van een traditioneel cms vaak flink oplopen, dus het scheelt bovendien in de kosten.
De content die je in een headless cms stopt, is vormeloos. (Geen zorgen: dat is iets heel anders dan smakeloos.) Met metadatering geef je content een bepaalde structuur, maar je bepaalt nog niet hoe de content eruitziet.
Dat is een groot voordeel. Want daardoor kan elk publicatiekanaal deze 'kale' content uit het cms ophalen en voorzien van kanaalspecifieke vormgeving.
Of het nou gaat om een je website, app, narrow-casting-tv's, e-mails of webshop, je sluit elk kanaal zo aan op een headless cms.
Op al je kanalen dezelfde tone of voice en matching beeldgebruik: daar droomt iedere contentmanager van. In de praktijk blijkt dat echter veel gedoe. Een kopieerfout is snel gemaakt en verschillende redacteuren voor verschillende kanalen hebben soms ook een verschillende tone of voice
Met een headless cms wordt het een stuk eenvoudiger om consistent te zijn. Doordat je elk stuk content maar één keer hoeft in te voeren, weet je dat die content op al je kanalen hetzelfde is.
Doordat een headless cms losstaat van de vormgeving van je publicatiekanalen, kun je zelf bepalen welke vendors je kiest. Je hoeft dan niet voor al je kanalen met dezelfde aanbieder in zee te gaan, maar kan diegene kiezen die het beste bij elke specifieke uiting van jouw organisatie past. En dat is natuurlijk hartstikke fijn.
Van contentmanagers die met een headless cms werken, hoor ik dat ze blij zijn dat ze zich nu weer kunnen richten op hun core business: het maken van content.
Ze hoeven zich niet meer druk te maken over hoe de content eruit komt te zien op elk kanaal en elk device. Dat betekent dus een einde van het eindeloos pielen met vormgeving, voordat je iets live kunt zetten.
Hoor ik daar een zucht van verlichting?