Wat is een headless cms?

Stijn Wessels
voordelen-headless-cms

Met een headless cms kun je al je content op een centrale plaats en mediumonafhankelijk produceren. Dat zorgt voor meer efficiency én voor meer consistentie in je uitingen. Tegelijkertijd vraagt het om een andere manier van werken. En daarvoor moeten jij en je collega’s leren loslaten.

Klinkt dit bekend?

Je kent het misschien wel: de jolige social-redacteur die je en jou gebruikt, versus de veel serieuzere nieuwsbriefredacteur die het liever houdt bij u. Ze zijn het restant van een in silo’s opgedeelde organisatie, waarin de redacties voor de verschillende kanalen in hun eigen kamertje op hun eigen manier werken.

Eenheid in de uitingen is er dus weinig. Dat wordt nog eens versterkt door achterblijvende techniek. Traditionele cms’en zijn nog niet toegerust op een wereld waarin consumenten de website via talloze devices bekijken. Er wordt vaak eindeloos gesleuteld om passende koppen op verschillende devices goed te krijgen. Zonde van de tijd.

 

Een traditioneel cms versus een headless cms

Bij bedrijven die omnichannel opereren, kan een headless cms de kopzorgen danig verminderen. In zo’n cms wordt de presentatielaag (oftewel, de ‘voorkant’ van de website) bewust weggelaten. Je produceert ‘blind’ enkel de content voor de verschillende kanalen.

Je cms wordt in feite een groot magazijn, van waaruit je verschillende winkels bedient. Ook de contentredacteur verandert in deze metafoor van baan: die wordt in plaats van winkelmedewerker magazijnbediende en zorgt ervoor dat alles het juiste label krijgt en in het juiste schap komt te staan. Hoe het er uiteindelijk in de winkel uit komt te zien, is niet meer zijn zorg.

 

headless cms grap

 

Een headless cms verandert de manier van werken

Door een headless cms verandert het werk van redacteuren. Je zult zien dat ze in het begin nog veel zullen switchen naar de preview-weergave, maar juist dat is het deel dat ze moeten loslaten. Daar hebben zij namelijk geen invloed op: ze kunnen immers moeilijk aan de contentconsumenten opleggen dat ze de content alleen op een iPhone 6 mogen lezen. Het grote voordeel van dit loslaten is dat ze zich volledig kunnen concentreren op de inhoud van de content.

Dat loslaten geldt trouwens ook voor de contentmanager. Die voelt zich van oudsher eigenaar van de hele uitstraling van de website. Maar met een headless cms zie je alleen nog maar de content en niet meer de vormgeving. Daar krijg je wel wat voor terug: jouw content wordt zichtbaar op alle kanalen die je bedrijf heeft en dat is veel meer dan voorheen.

Moet je een nieuw cms uitzoeken en breekt het zweet je uit? Download onze tips  & tricks!

 

Een ander onderdeel van je werk krijgt juist meer belang: metadatering. Het magazijn van waaruit je als contentmanager opereert wordt immers vele malen groter. Om overzicht te houden, moet je dat magazijn dus goed structureren.

 

Headless ontwikkelaars

Hoe de geproduceerde content er uiteindelijk uit komt te zien, is de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars. Zij gebruiken zogenoemde API’s – digitale afspraken waarmee software informatie kan uitwisselen met andere software – om toegang tot het magazijn te krijgen en zo de content op de verschillende kanalen te publiceren.

Voor hen is het grote voordeel dat ze niet meer afhankelijk zijn van de beperkingen die een cms doorgaans heeft. Dankzij ontwikkelaars hoeft een contentredacteur straks niet meer iedere illustratie op twintig verschillende manieren op te slaan, maar kan hij erop vertrouwen dat de afbeelding op elk device goed te zien is.

 

Consistenter en efficiënter

Het werk rondom content verandert weliswaar met een headless cms, maar daar krijg je iets moois voor terug. Enerzijds wordt je content veel consistenter, waardoor je als bedrijf herkenbaarder wordt.

Anderzijds ga je veel efficiënter werken. Eén: doordat je je niet meer hoeft bezig te houden met de verschijningsvorm van je content. En twee: omdat je je content maar op één plaats hoeft in te voeren om deze op al je kanalen gepubliceerd te krijgen.

Meer eenheid en minder kopzorgen. Wat wil een mens nog meer?

New Call-to-action