6 redenen om je cms in de cloud te zetten

Mark Driessen
software-in-de-cloud.png

Als je een nieuw cms aanschaft, zul je ook moeten nadenken over de implementatie en het onderhoud van de software. Een optie is om dit in eigen hand te houden en het bij je eigen IT-afdeling te beleggen. Maar dat is meer gedoe dan je denkt. Daarom geef ik je 6 redenen om de cloud op z’n minst te overwegen. De samenvatting: continuïteit, veiligheid en gemak.

Tot voor kort was het gebruikelijk om je cms na aanschaf op je eigen, of misschien extern gehuurde, servers te installeren: on premise noemen we dat. Het beheer van de software, dus alle tussentijdse aanpassingen en updates, werd daarmee de verantwoordelijkheid van je IT-afdeling of hostingpartij.

On premise is de tegenhanger van cloud-oplossingen bij je softwareleverancier. De leverancier installeert en onderhoudt je software dan in een op afstand beschikbare omgeving. Tot voor kort was dit nog niet zo gebruikelijk voor software op maat — wat jouw nieuwe cms hopelijk is. Nu zie je echter steeds meer cms-aanschaffers kiezen voor het gemak van de cloud.

Logisch, vind ik. En wel hierom:

1. Je IT-afdeling wordt minder belast

Een groot softwarepakket onderhouden kost tijd. Gebruikers wensen soms softwarespecifieke aanpassingen en koppelingen en natuurlijk zijn er veiligheidsupdates en is er onderhoud nodig. Wanneer je de software in de cloud van je leverancier laat hangen, heb je hier geen omkijken naar.

Is er binnen jouw organisatie een specialist voor jouw cms? Fijn natuurlijk, maar als die persoon weggaat, zul je iemand anders opnieuw moeten opleiden. Ook dat probleem heb je niet als je kiest voor de cloud.

2. Snelle start

Na cloud-installatie is de software klaar voor gebruik. Er is dus geen maandenlang installatietraject en kennisopbouw over het product of de aanschaf van licenties en hardware nodig.

3. Er is meer expertise

De IT’ers van je leverancier zijn superspecialisten die alle ins & outs van het cms kennen. Zij hoeven zich dus niet eerst weken in te lezen om te begrijpen wat het allemaal kan. In een handomdraai voeren zij gewenste aanpassingen voor je uit. Bovendien helpen zij je om alles uit het cms te halen wat erin zit.

Een nieuw cms selecteren en implementeren? Download onze quick guide voor tips!

4. Bestand tegen pieken

Met je software in de cloud kun je veel makkelijker op- en afschalen, waardoor je wendbaar bent. Je kunt op elk moment servercapaciteit bijhuren, bijvoorbeeld als je extra campagnesites wilt lanceren of een piek aan bezoekers verwacht.

5. Het is veiliger

Veel bedrijven vinden het spannend om iets in de cloud te zetten, maar vaak is zo’n omgeving veiliger dan een on-premise-omgeving. Niet alleen zijn de IT-experts van de leverancier 24/7 met de (veiligheid van de) omgeving bezig, ook zijn er vaak extra back-ups en noodstroomvoorzieningen die bij onverhoopt noodlot voor extra veiligheid zorgen.

6. Duidelijke kosten

Een vast bedrag per maand: dat is wat je betaalt voor een cloud-cms. Dat is duidelijker dan eerst hoge opstartkosten betalen en vervolgens voor steeds verschillende kosten komen te staan. Of je onder de streep goedkoper of duurder uit bent dan met een on-premise-cms zal per organisatie verschillen. Maar wie wil er nou niet betalen voor continuïteit, veiligheid en gemak?


New Call-to-action