Headless in de praktijk: minder zorgen en beter resultaat

Pim Krebbers
Ontzorgd-2

Over de voordelen van een headless CMS heb je vast al gehoord. Doordat een headless CMS de distributie loskoppelt van de content, word je flexibeler in je uitingen én consistenter op de verschillende kanalen waarop je content staat. Met een headless CMS beheer je immers eenvoudig content voor verschillende kanalen. Maar wat betekent het nou in de praktijk?

Voor als je de hype gemist hebt: met een headless CMS kun je al je content op een centrale plaats en kanaalonafhankelijk produceren en beheren. Je CMS is hierbij losgekoppeld van het ‘hoofd’, de front-end, van je uitingen dus daar waar de content gepubliceerd wordt.

Ontzorgd

In de praktijk betekent dit dat je als redacteur geen zorg meer hebt voor de look & feel van de content. Je kunt je dus volledig richten op de best mogelijke content. In een tijdperk waar story telling een belangrijke marketing strategie is, is het voorwaar een fijn gegeven dat je als content marketer daar de maximale focus op kunt leggen.

Misschien moet je hier  wel even aan wennen maar het maakt het mogelijk dat zowel de content als het design, waarin deze wordt getoond, de maximale verdiende aandacht krijgen. Dus eraan wennen zal snel gaan want een mooi design maakt je verhaal beter.

Samenwerken

Heb je dan helemaal niks met elkaar te maken? Ja, natuurlijk wel. Afstemming tussen vormgeving en content is superbelangrijk. Er is immers geen direct zicht meer (want headless) dus samen afspreken wat je op de radar ziet is essentieel.

Betrek daarbij ook de leverancier van je headless CMS of een implementatiepartij. Het is namelijk belangrijk goed te begrijpen hoe je als redacteur (gebruiker van het CMS) je content zo maakt dat het door de front-end partij 1-op-1 kan worden overgenomen in het ontwerp.

En als er dan eens een issue is knoop je gemakkelijk de CMS leverancier aan de front-end partij. Misschien is dat zelfs wel een en dezelfde. Er zijn immers legio designbureaus die een headless CMS in hun dienstenportfolio hebben opgenomen.

API: de digitale stekkerdoos

De samenwerking die ik zojuist beschreef moet wel met technologie worden ondersteund. Met een zogenaamde API. Een digitale afspraak waarmee gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen systemen. Hiermee krijgt die front-end toegang tot je “content-magazijn” en kan hij de content op verschillende kanalen publiceren. In de app, op de website of in e-mail.

Natuurlijk maak je met CMS leverancier en de designers afspraken over hoe je de API wilt gebruiken. Dat zorgt ervoor dat als de API verbeterd wordt, je snel van de verbeteringen gebruik kunt maken zonder dat bestaande content die al gepubliceerd staat er last van heeft.

De voordelen van headless

Snelheid, flexibiliteit, lagere kosten, omni channel consistentie. Als je goed samenwerkt kun je volop profiteren van de voordelen van een headless CMS.