In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw applicaties toegankelijk zijn voor iedereen. En met iedereen, bedoelen we echt iedereen- ongeacht vaardigheden of beperkingen. Daarnaast biedt digitale toegankelijkheid ook talloze voordelen op zakelijk gebied. Denk aan een groter bereik, verbeterde gebruikerservaring en hogere klanttevredenheid.
De grote vraag is nu natuurlijk: hoe pak je dit concreet aan? In deze blog nemen we je hierin mee dankzij een overzichtelijk stappenplan. En we delen tips voor het opstellen van werkinstructies en regelmatig controleren van de toegankelijkheid van jouw applicaties.
Digitale toegankelijkheid integreren begint met het creëren van draagvlak. De beste manier om dit te doen is met concrete voorbeelden en succesverhalen. Digitale toegankelijkheid is namelijk meer dan een morele verplichting. Het is een strategische zet die bijdraagt aan hogere klanttevredenheid, een groter bereik en meer positieve resultaten.
Voer een nulmeting uit om te weten waar je nu staat op het gebied van digitale toegankelijkheid. Maak met een set aan pagina's een representatief beeld van jouw applicatie. Beoordeel deze set met tools en checklists en laat een adviesrapport opstellen op basis van de bevindingen. Weet je niet hoe je hiermee kunt starten, dan kun je de nulmeting uiteraard door ons laten uitvoeren.
Nu je inzicht hebt in de huidige status, is het tijd om te bepalen wie welke aspecten van toegankelijkheid gaat oppakken. Zoals het bekende spreekwoord zegt, "bezint eer ge begint", dus stel hier een duidelijk plan voor op. Zoek een vormgever op bij contrastproblemen, ga naar je copywriter voor taalgebruik of schakel je back-end implementatiepartner in om een foutieve HTML-implementatie op te lossen.
Voorkom dat de implementatie uit allerlei losse taken bestaat die iedereen uitvoert waneer er een keertje tijd is. Stel een dedicated team samen waarin alle benodigde competenties vertegenwoordigd zijn en bepaal de scope. Houd rekening met ieders beschikbare tijd en bepaal je projectvorm. Kun je het integreren in een bestaand scrumtraject of maak je er een apart project van?
Door gestructureerde en duidelijke werkinstructies op te stellen, voorkom je eventuele toegankelijkheidsproblemen in de toekomst. Omdat je weet hoe het niet moet dankzij de nulmeting, baseer je de instructies hier op en zorg je dat ze helder zijn voor alle betrokken partijen. Zo vlieg je het project gestroomlijnd en consistent aan.
Het verbeteren van digitale toegankelijkheid is geen quick fix. Je werkt niet eenmalig een lijst af en that's that. Nee, het is echt een continu proces. Plan dan ook regelmatig hertesten van je applicatie in om de toegankelijkheid te blijven checken. Bespaar hierbij tijd en geld met geautomatiseerde testtools. Deze tools bezitten veelal ingebouwde toegankelijkheidscontroles waarmee efficient gecontroleerd wordt of je applicatie nog steeds voldoet aan de digitale toegankelijkheidseisen.
Met dit stappenplan leg je een stevig fundament voor het ontwikkelen van digitaal toegankelijke applicaties. Daarnaast zorg je ervoor dat digitale toegankelijkheid een integraal onderdeel wordt van je ontwikkel- en werkprocessen.
Dus maak jouw applicaties inclusief voor al jouw gebruikers en bouw ook mee aan een digitale toekomst waarin iedereen gelijke toegang heeft tot online informatie en services. Zo creëren we samen een positieve impact en brengen we een inclusieve digitale wereld tot stand.