Make Digital Personal Blog

Voorkom de filterbubbel: personaliseer met mate

Geschreven door Guus Rutten | 4-10-18 10:41

Niet dezelfde website voor iedereen, maar voor iedereen een website op maat. Topidee, zeggen de evangelisten (zoals wij). Maar, zeggen critici, creëer je dan geen filterbubbel? Niet als je goed doseert: goede personalisatie is personalisatie met mate.

Iedereen filtert, de hele dag door. Je omringt je in je vrije tijd met mensen waarmee je je verwant voelt, koopt vrijwel altijd hetzelfde toiletpapier, kookt graag Italiaans en liever niet Aziatisch en draagt bij voorkeur die versleten lievelingstrui.

Ook in je analoge leven bestaat er dus zoiets als een filterbubbel. En gelukkig maak je met de wereld daarbuiten meer dan voldoende contact. Door je werk bijvoorbeeld en de mensen die je op straat tegenkomt, door je vakanties en door het nieuws.

'Ook in je analoge leven leef je in een bubbel.'

Misschien hou je ervan om nieuwe restaurantjes te ontdekken bij jou in de straat en koop je ook weleens ander toiletpapier – als dat in de aanbieding is bijvoorbeeld. Zo ontdek je nieuwe, interessante dingen die uiteindelijk misschien wel weer onderdeel van je filterbubbel worden. 

De online bubbel

En zo zou het online ook moeten zijn. Steeds meer organisaties willen hun bezoekers een gepersonaliseerde website aanbieden en dat wordt door toegankelijker wordende technologieën ook steeds eenvoudiger.

Die personalisatie levert veel op: een productaanbeveling op maat zorgt voor meer conversie dan een willekeurige aanbieding. En op verdiepende artikelen die passen bij de websitebezoeker, wordt vaker geklikt dan op willekeurig geselecteerde artikelen.

Blijf ruimte houden voor willekeur

Logisch dus dat ’s lands grootste nieuwssite ook veel aan personalisatie doet. Maar wel met mate, vertelt NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. ‘Ons blok met algemeen nieuws is heilig. Dat blijft voor iedereen hetzelfde. Als er groot nieuws is, dan krijgt dus iedereen dat zonder meer te zien.’

Ook Voetbal International kiest bewust voor een generieke voorpagina, vertelt inmiddels oud-adjunct-hoofdredacteur Dennis van Luling: ‘We hebben de mogelijkheden om een Feyenoord-fan een totaal andere homepage voor te schotelen, maar dat heeft niet onze journalistieke voorkeur. Wij hebben toch zoiets van: wij zijn Vl, wij overzien het hele voetballandschap en we willen iedereen vertellen wat daar belangrijk is.’

Combineer personalisatie en willekeur

Volgens mij is dat de kern van goede personalisatie. Tot op zekere hoogte probeer je aan te sluiten bij de behoefte van je bezoeker, maar ook willekeur kan je iets opleveren. Loop je in de analoge wereld niet zelf ook weleens een nieuwe winkel in om daar vervolgens zonder dat je het gepland had tientallen euro’s te besteden?

Daarnaast weet je dankzij hun online gedrag heel veel van je bezoekers, maar niet alles. Alleen al omdat persoonlijke voorkeuren regelmatig veranderen. Vorig jaar keek ik nog graag naar Expeditie Robinson, dit jaar heb ik daar geen zin meer in. En vorig jaar ontbeet ik nog elke dag met havermout; nu zit ik in een twee-boterhammen-met-kaasfase.

Goede personalisatie houdt dus rekening met de veranderlijkheid van menselijk gedrag. Want zo krijg je het beste van twee werelden: en een website die aansluit op de persoonlijke voorkeuren van je bezoekers, en een website die bezoekers niet gevangen houdt in hun eigen bubbel.