3 redenen om vandaag nog mobile first te gaan

Michel Teunissen
Mensen aan lunchtafel kijkend op smartphone

Mobile first! Dat zou vanaf nu je credo moeten zijn. En de desktopversie van je site second. Waarom? Ik geef je drie redenen.

1. Omdat de meeste bezoekers via mobiel binnenkomen

Het is 2019, bijna 2020. Internet op je telefoon is allang niet meer als ‘pindakaas door een rietje’, zoals critici bij de introductie ervan lieten optekenen. De meeste bezoekers bekijken je website, of doen zaken met je organisatie via hun smartphone — een paar uitzonderingen daargelaten.

Als de meeste bezoekers via een mobiel je website bezoeken, is daarmee ‘mobile first’ het uitgangspunt. Je mobiele site mag dus geen slap aftreksel meer zijn van de site die je via de webbrowser ziet. Nee, je mobiele site moet dezelfde functionaliteiten hebben als de desktopversie. Sterker nog, je zou er goed aan doen al je content primair voor een mobiele weergave te creëren.

2. Omdat Google mobiele sites hoger rankt

De wegen van Google zijn soms ondoorgrondelijk, maar over het belang van mobiele sites zijn ze vrij duidelijk: sinds 1 juli past Google mobile-first-indexering toe. Dat betekent dat ze voor het indexeren en ranken van websites primair de mobiele website gebruiken en pas daarna de desktopversie. Een langzame mobiele site, of een mobiele site die niet meteen content laat zien — wat een desktopversie meestal wel doet — kan dus negatieve gevolgen hebben voor je ranking. Zorg wel dat je mobiele site en desktopsite niet van elkaar verschillen, want waarschijnlijk vindt Google daar ook het hare van. 

 

Als je website nu nog alleen een desktopversie heeft, gebruikt Google die. Je hoeft dus niet in paniek te raken als je nog geen mobiele versie van je website hebt. Maar gelet op mijn eerste punt zou ik er dan wel snel werk van maken. Je mist immers veel verkeer op je site.

New Call-to-action

3. Omdat je dan zeker weet dat je site het goed doet op mobiel

Een ‘mobile first’-website is speciaal ontwikkeld voor smartphonegebruik. Dat betekent bijvoorbeeld dat plaatjes een stuk kleiner zijn. Als je de desktopversie van plaatjes op mobiel laadt kost dat onnodig veel data en tijd.

Ook worden op een ‘mobile first’ website teksten niet meer op vreemde plaatsen afgebroken, omdat het net niet past. Daarbij helpt een goed CMS, een CMS dat ook mobile first is. Dat biedt de mogelijkheid om plaatjes naar de gewenste diverse afmetingen aan te passen en laat direct zien hoe een tekst er op de website uit komt te zien.

Zo’n CMS biedt ook de mogelijkheid om voor de afbeelding een zogenoemd focuspunt aan te geven. Als je dat doet wordt de afbeelding voor mobiel op de juiste manier uitgesneden.

Kijk maar naar onderstaand voorbeeld. Het plaatje in het midden laat de automatische uitsnede voor mobiel zien. Als je een focuspunt aangeeft krijg je de uitsnede op het rechter plaatje. En oh ja, dat de uitsnede dan kleiner is geworden, klopt. Het gaat om de verhouding van het eindresultaat in combinatie met het focuspunt.  

Focus_Point

Tot slot: Wil je het echt goed doen voor zowel desktop als mobiel en ook de content gelijk houden, zorg dan dat je een responsive ‘mobile first’ website hebt. Daarmee werkt de site goed op alle devices en is het beheer eenvoudig.