6 trends in webdesign die je niet mag missen

Stijn Wessels
trends in webdesign 2018

In de webdesignwereld volgen trends elkaar in razend tempo op. We lachen nu om websites van 10 jaar geleden, terwijl we die toen nog state of the art vonden. En gaat de tijd er wat langer overheen, dan maken sommige trends zelfs een comeback. Wat zijn de trends van dit moment?

1.    Dikgedrukte lettertypes

De truc is eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome (of de bewegwijzering daarop 😊): trek aandacht door grote, dikke letters te gebruiken.

De laatste tijd zien we dat op steeds meer websites terug. Helemaal als het verdere ontwerp van de site simpel is, wordt je aandacht als vanzelf naar deze letters getrokken.

Het gebruik van dikgedrukte lettertypes (oftewel: bold typography) kan je helpen om je belangrijkste boodschap kracht bij te zetten.

Bold-typography

2.  Brutalisme

Brutalisme is een designtrend die je waarschijnlijk niet direct op je corporate website gaat toepassen. Het idee van deze ontwerpstijl is namelijk dat je de boel ontregelt: je neemt afstand van vaste patronen en combineert kleur, letters en afbeeldingen op een onconventionele manier.

Een brutalistische site voelt vaak wat ongemakkelijk. Voor een corporate site dus niet echt de gewenste uitstraling, maar voor een campagne waarmee je wilt op vallen des te meer.  

Hier vind je een verzameling van brutalistische websites.

Brutalisme

3.    Kleurverloop

Kleurverloop (oftwel: gradients) zien we ook steeds meer terug. Achtergronden van sites bestaan allang niet meer uit een, twee of drie steunkleuren. Ontwerpers trekken hele kleurpalleten uit de kast om hun site vorm te geven. Door het toevoegen van gradients brengen ontwerpers diepte aan.

Gradients

(En kijk ook maar eens goed naar het design van deze site: heb je onze gradients al gespot?)

4.    Organische vormen

Passend bij gradients zijn organische vormen. Je ziet ze ook in het voorbeeld van Spotify hierboven. Weg met die strakke grids en scherpe hoeken: rondere vormen zijn menselijker en associëren we met dingen uit de natuur.

Organische-vormen

5.    Overlappende tekst en afbeeldingen

Op de website van Paradiso zie je hiervan een goed voorbeeld. De tekst staat voor de helft in de afbeelding eronder. De overlap geeft een speels effect en straalt creativiteit uit.

Tekst-en-beeld-overlappen

6.    Illustraties

Met illustraties kun je je website persoonlijker en speelser maken. Zeker als je ze subtiel laat bewegen. Ook dit zien we steeds vaker terug. Mijn persoonlijke favoriet is de website van het festival Into the Woods.

Illustratie

Een nieuw cms selecteren en implementeren? Download onze quick guide voor tips!