Je wilt dat je content zo goed mogelijk bekeken wordt. Hoe je een website vormgeeft en de manier waarop je je content onder de aandacht brengt, speelt daarin een belangrijke rol. Onder het mom van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ heb ik een paar sites voor je op een rij gezet waar je volgens mij van kunt leren.
1. USA Today
Websites van kranten zijn vaak rommelig. Het lijkt vaak wel of ze al hun content tegelijkertijd bij jou door het beeldscherm willen duwen. De Europese website van de Amerikaanse krant USA Today vormt hierop een prettige uitzondering: wat een rust en wat een overzicht krijg je op deze simpele en eenvoudige website.
2. Ajax
Voetbalclub Ajax heeft natuurlijk heel andere doelen dan USA Today. Zij willen door content te delen fans aan de club binden, tickets voor de eerstvolgende wedstrijd verkopen en Ajax-merchandise onder de aandacht brengen.
Rondom een wedstrijd is de hele website gericht op die wedstrijd met interviews, video’s en voor- en nabeschouwingen. Sport leent zich natuurlijk voor prachtig beeld en Ajax maakt daar slim gebruik van.
Ook doet de website aan personalisatie: verschillende soorten gebruikers krijgen verschillende soorten content voorgeschoteld, passend bij persoonlijke voorkeuren. En dat levert een enorme bijdrage aan hun conversie.
3. Think with Google
Op de website Think with Google deelt Google tal van tools, inzichten en statistieken met je. Ik hou van dit grid, dus de manier waarop de pagina is opgebouwd. Er gebeurt heel veel, maar toch oogt de pagina rustig.
Ook van de manier waarop ze je verleiden verder te lezen of ergens te klikken spreekt me aan. Als je bijvoorbeeld een artikel aan het lezen bent, verschijnt er bovenin heel subtiel een balkje dat laat zien waar je bent in het artikel en waarin een subscribe- en deelknop te vinden zijn.
4. Wageningen University & Research
De universiteit van Wageningen en de daaraan gerelateerde onderzoeksinstituten hebben ontzettend veel te delen. Van nieuws over onderzoek tot informatie voor studenten en alumni. Op www.wur.nl deelt Wageningen UR al die content, en toch blijft de site overzichtelijk. Dat is knap.
Ze hebben zich ten doel gesteld om meer kennis te delen, dus om meer van de superspecialistische kennis die ze in huis hebben, makkelijker toegankelijk te maken. De dossierpagina’s vind ik hiervan een goed voorbeeld; hier is alle content rondom een onderwerp verzameld. (Mijn favoriete onderwerp: staartbijten bij varkens).