Make Digital Personal Blog

First, second en third party data: wat is het verschil?

Geschreven door Rogier de Moel | 10-9-18 12:53

Om als online marketeer een zo volledig mogelijk klantbeeld te krijgen, gebruik je niet alleen first party data, maar ook second en zelfs third party data. Knik je nu instemmend ja, maar weet je stiekem niet precies wat de verschillen tussen al die genummerde parties zijn? Dan is deze blog voor jou.

 

 

First party data zijn je beste data

 

First party data is data uit eerste hand. Deze data komt uit je eigen systemen; het zijn alle gegevens over klanten en bezoekers van je site die jijzelf verzamelt en combineert. Deze data varieert dus van NAW-gegevens tot gegevens over het online gedrag die op basis van cookies worden verzameld.

Het grote voordeel van deze data is dat websitebezoekers ermee hebben ingestemd dat jij deze data over hen verzamelt en gebruikt. En — ook niet onbelangrijk voor de Hollanders onder ons — deze data zijn gratis.

First party data kent echter ook zijn beperkingen. Je weet alleen iets van de mensen die toch al je op site komen. Als je nieuwe doelgroepen wilt bereiken, zul je dus op een andere manier aan die data moeten komen. Dat kan met second en third party data.

 

Second party data zijn data van je concullega’s

 

Second party data is de first party data van andere bedrijven. Sommige bedrijven verkopen deze data, bijvoorbeeld omdat ze door de aard van hun bedrijf heel veel over een specifieke klantgroep weten.

Andere bedrijven wisselen met gesloten portemonnee hun first party data uit. Zo is het bijvoorbeeld voor een bedrijf dat zeilboten verkoopt aantrekkelijk om data uit te wisselen met een bedrijf dat zeilboot accessoires verkoopt.

Het voordeel van second party data is dat je er klantprofielen verder mee kunt verrijken. Maar ook deze data kent zijn beperkingen: data delen met een ander bedrijf of data gebruiken van een ander bedrijf is niet zonder risico’s. Het mag alleen als je klanten daarvoor toestemming hebben gegeven.

Ook hier kan de schaal een beperkende factor zijn: als je op zoek bent naar grotere hoeveelheden data om richting te geven aan je marketingstrategie heb je misschien meer aan third party data.

 

Third party data zijn vooral lekker veel gegevens

 

Third party data zijn grote hoeveelheden data die je kunt kopen van third-partydataproviders, als Nielsen.

Wanneer je klanten vooral vrouwen van tussen de 25 en 40 jaar zijn, kun je met third party data je kennis over deze groep verder verrijken om ze nog beter te bedienen. Hoe vaak gaan ze uit eten, hoeveel besteden ze daarbij, welke media gebruiken ze het liefst? Third-party-dataproviders kunnen je daar alles over vertellen. Ook over nieuwe doelgroepen trouwens.

Het grote voordeel van deze data is de schaal: je kunt met dit soort data heel veel leren over het gedrag van (potentiële) doelgroepen. Daar betaal je echter wel wat voor. Naast de kosten is het organiseren van je processen voor het combineren van deze data een andere uitdaging. Een goed datamanagementplatform kan je hierbij helpen.

 

Alle data in een 360-graden-profiel

 

Om vanuit verschillende hoeken naar je klant te kunnen kijken, zul je vanuit verschillende hoeken data moeten gebruiken. First, second en third party data dus. Als je deze drie bronnen samenvoegt, ontstaat er een 360-graden-klantbeeld. En dat is de basis voor succesvolle datamarketing!