Welke software heb je nodig voor een 360-graden klantbeeld? 3 tips

Guus Rutten
martech - software-voor-opbouwen-klantbeeld.png

De laatste tijd krijg ik van klanten steeds vaker de vraag hoe ze hun databases kunnen verbinden om een 360-graden klantbeeld op te bouwen. Als je handmatig gedoe met macro’s in Excels wilt voorkomen, kun je op zoek gaan naar tooling, zoals een CDP of DMP. Wat dit voor software is en waar je op moet letten, leg ik je graag uit.

De martech-markt dijt uit

Steeds meer organisaties gaan aan de slag met het centraal opslaan en beheren van data voor een integraal klantbeeld.
Dat zie je onder meer terug in het groeiend aantal softwareleveranciers dat hier een oplossing voor biedt.

Persoonlijker communiceren met je klanten? Download de quick guide en ontdek  hoe je met data je klanten écht leert kennen!

De een noemt het een datamanagementplatform (DMP), de ander een customer-data-platform (CDP), maar al deze tools kunnen ondertussen veel meer dan waarmee het ooit begon: het doorgeven van data aan advertentienetwerken. CDP’s en DMP’s zijn oplossingen die in de volle breedte opereren en als spin in het web alle beschikbare data kunnen verzamelen.

Het aanbod is ondertussen overweldigend, dus waar moet je op letten als je een pakket uitkiest? Ik heb 3 tips.

1. Kies software die makkelijk koppelt

Vertrouw geen leveranciers die zeggen een totaaloplossing te bieden als je alle onderdelen van hun suite afneemt. Meestal sluit alles toch niet zo lekker bij elkaar aan als ze beloven. Daarbij komt dat je vaak toch al een groot deel van de suite in huis hebt. De gehele suite afnemen zou het dan ook onnodig duur maken.

Zoek liever een systeem dat een centrale regierol inneemt. Een CDP of DMP biedt dan vaak een goede oplossing bij het aansluiten van bestaande systemen en databases. Zo krijg je een best-of-breed oplossing in plaats van een suite.

"Het uitwisselen van data tussen alle aanwezige data-applicaties is essentieel voor een 360-graden klantbeeld."

Cruciaal is dan wel dat zo’n systeem heel goed kan communiceren. Een 360-graden klantbeeld begint immers met het uitwisselen van data met elke mogelijke data-applicatie die je in huis hebt. Let er daarom op dat je DMP of CDP open standaarden omarmt en werkt met een API, zodat je makkelijk met je bestaande systemen kunt koppelen.

2. Kies software voor niet-technische gebruikers

Kies software met een gebruiksvriendelijke interface, zodat je er als marketeer direct zelf mee aan de slag kunt. Zo wordt de software geen monopolie van IT. Als iedereen er mee kan werken, veranker je de software in de hele organisatie. Dat levert bovendien een stuk slagvaardigheid op, omdat er niet telkens met IT geschakeld hoeft te worden.

3. Doe een legal-check

Voor een goed datamanagement is een open structuur essentieel, maar dat mag niet wringen met veiligheid en privacy. Achterhaal daarom exact hoe een aantal zaken is geregeld. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de GDPR?

En als je een DMP of CDP in de cloud hebt, waar wordt de data dan opgeslagen? Biedt je Amerikaanse DMP-leverancier ook dataopslag aan in Europa? En wie is eigenaar van de data: jijzelf of je DMP-leverancier?

Schakel hulp in als je niet zeker genoeg van je zaak bent. Denk aan je eigen afdeling Juridische Zaken of een extern juridisch adviseur. En vergeet ook je eigen leverancier niet, want die heeft hierover ook vaak specialistische kennis in huis.