Haal jij het maximale uit je MarTech-Stack: een Omnichannel Technology Stack

Mark Driessen
Haal het maximale uit je MarTech-Stack-1

Jouw MarTech landschap is voortdurend in ontwikkeling. Omdat er dagelijks tientallen nieuwe tools op de markt komen én de processen binnen je organisatie continu veranderen. Omdat je bestaande licenties wel of geen nieuwe features bieden. Omdat management een nieuwe suite wil implementeren - soms uit veiligheidsoverwegingen, maar meestal vanuit commerciële beweegredenen. 

Hoe beweeg je je door dit bos van eindeloze mogelijkheden en haal jij het maximale uit je MarTech-Stack? En waar begin je in je zoektocht? Eigenlijk kan ik je daarin maar één advies geven: Laat je niet gek maken. 

 

De opbouw van een MarTech-Stack

De technologieën die in je stack zijn opgenomen, worden door marketeers gebruikt voor het uitvoeren en verbeteren van marketingactiviteiten. Hoe de MarTech-Stack is opgebouwd hangt af van jouw type organisatie en levert daarmee ook vaak specifieke behoeftes. Waar alle organisaties een vorm van een CMS, CRM en ESP nodig hebben, is het slim om ook na te denken over ondersteuning bij advertising, event-marketing en social media. 

En wat dacht je van Experience Optimization? A/B testing en personalisatie zijn hierbij essentieel. Want alleen dan leer je jouw klanten echt begrijpen en kun je hen op ieder contactpunt de beste gepersonaliseerde ervaring geven.

 

Van marketeer naar klant 

Hoe jouw stack in elkaar zit, daar hebben jouw klanten in principe geen boodschap aan. Wat zij willen is een consistente, gepersonaliseerde ervaring op ieder kanaal. Een goede stack is opgebouwd met als doel om bij te dragen aan de omnichannel klantervaring. Hier plukt ook iedereen binnen jouw organisatie – van marketing tot sales en IT - vervolgens de vruchten van.  

 

Is een DXP misschien de oplossing?

Een DXP (Digital Experience Platform) is een softwareplatform dat verschillende technologieën en functionaliteiten combineert in één geïntegreerd platform. De hele klantreis wordt zo samengebracht, waardoor je meer grip hebt en verkoopkansen verhoogt.Daarmee zou het tooling op het gebied van content management, personalisatie, omnichannel-ervaringen, data-analyse en e-commerce in één keer buiten spel kunnen zetten.

Eén platform beheren waarmee je al je gebruikers en bezoekers een soepele customer experience biedt op álle kanalen. Dat klinkt too good to be true, toch?


De (on)volledigheid van een DXP

Sowieso is het nog maar de vraag of het volledige DXP dat je koopt onder de naam DXP, daadwerkelijk één pakket is. En zijn de onderlinge tools die de DXP bevat eigenlijk de beste voor je organisatie? Gaat dat allemaal wel goed met de integratie? Wordt een groot gedeelte van de features niet zo diep in de Martech-Stack opgeborgen dat ze alleen maar stof verzamelen? 

Organisaties zijn vooral bezig met nadenken over welke tools ze willen en verliezen hierbij vaak het doel van een tool – klantcommunicatie – uit het oog. 

Daarbij beseffen veel IT-managers zich niet dat de huidige MarTech-Stack vaak verborgen features herbergt die óók een gedeelte van de behoeftes uit de organisatie kan invullen. Dus waarom niet daar beginnen voordat je overstapt op een DXP?  

Tegenwoordig zijn veel tools goed en eenvoudig met elkaar te integreren. Hierdoor ontstaan een set aan best-of-breed tools, waarbij je voor ieder specifieke behoefte de beste software kiest. En zo creëer je zelf een compleet gepersonaliseerd DXP, waarvan je zeker weet dat deze aansluit bij jouw organisatie. 


Bouw een Omnichannel TechStack

Natuurlijk is de eerste vraag die nu in je opkomt, hoe kom ik hierachter? Door de volgende stappen te doorlopen, kun je een eerste analyse loslaten op je huidige MarTech-Stack en de invloed van je tooling op Experience Optimization. 

  1. Achterhaal bij de marketingafdeling welke kanalen allemaal worden ingezet 
  2. Zoom uit en beslis welke wensen jij hebt voor je online landschap. 
  3. Controleer of één van je huidige tools niet toevallig al de functionaliteit bevat die je zoekt
  4. Is dit niet het geval, zoek dan een tool die het beste past bij je wensen. Een belangrijke voorwaarde moet zijn dat de nieuwe implementatie goed kan samenwerken met de tools die je al gebruikt; 
  5. Zorg voor een goede onboarding: ga niet aan de slag met de tool voordat deze volledig aan jouw wensen voldoet en de rol in je MarTech-Stack vervult die jij voor ogen hebt. Met de overstap van een MarTech-Stack naar een Omnichannel Tech Stack, creëer je de perfecte omgeving voor IT'ers, marketeers, klanten, oftewel: voor jouw hele organisatie.