3 Tips om je MarTech-stack optimaal in te zetten!

Niels de Veth
MarTech stack-2

Laten we eerlijk zijn: bij de meeste organisaties is de MarTech-stack een min of meer toevallige verzameling marketingtechnologie. En dat terwijl een zorgvuldig samengestelde stack een belangrijke bijdrage kan leveren aan je marketing prestaties.

Eerder legde ik je uit hoe je uit 6.829 aanbieders de juiste tools kiest. In deze blog zoom ik wat verder uit om eens te kijken naar de ideale context voor het laten floreren van jouw MarTech-stack.

Ik merk dat zo’n stapje terug nodig is omdat bij veel organisaties de MarTech-stack historisch is gegroeid tot wat het nu is. Door een stapje terug te doen creëer je overzicht, kun je je tools beter laten aansluiten bij je strategie en kun je je ontdoen van tools met overlappende of zelfs overbodige functionaliteiten.

Tip 1: Bepaal je marketing speerpunten

Je MarTech-stack hangt in een ideale situatie nauw samen met je marketingstrategie. Als je die duidelijk hebt, kun je daar concrete doelen aan koppelen en vervolgens beoordelen of je MarTech-stack daarbij past.

Is klanttevredenheid belangrijk? Dan kun je jezelf bijvoorbeeld als doel stellen om de NPS-score met 20 procent te verhogen, of het aantal calls naar de afdeling customer support met 10 procent te verminderen.

Een concreet doel omtrent leadgeneratie kan bijvoorbeeld zijn het met 10 procent verhogen van het aantal gekwalificeerde leads. En als je merk meer aandacht moet krijgen kun je bijvoorbeeld als doel formuleren dat in regio X de naamsbekendheid met 15 procent omhoog moet.

TIP 2: Bouw je ideale marketingteam

Een professionele marketingorganisatie bestaat uit verschillende kernfuncties. Naast een marketing strateeg beschik je voor een succesvolle uitvoering bij voorkeur ook over een creatieveling, een content marketer, een online marketer en een (data)analist. Niet in alle gevallen worden in een marketing team deze rollen door individuele personen vervuld. Vaak is er sprake van combi functies. Zorg er echter voor dat de genoemde disciplines verankerd zijn in je team.

De CMO regelt het budget voor marketing. Een substantieel deel daarvan is gereserveerd voor technologie. Het deel dat resteert wordt verdeeld op basis van de marketingspeerpunten. Bijvoorbeeld 20 procent naamsbekendheid, 50 procent leadgeneratie en 30 procent klanttevredenheid. 

De techneut, ofwel online marketer of marketingtechnologie specialist, wijs je aan als verantwoordelijke voor de MarTech-stack. Hij of zij zorgt voor overzicht en inzicht in de stack maar vooral ook voor de onderlinge samenhang en integraties. Niet zelden is er immers sprake van functionele overlap of het delen van data.

Samen met de CMO zorgt de MarTech-specialist voor samenstelling van een stack die nauw aansluit op de marketing speerpunten.

TIP 3: Zoek de samenwerking

Interne en externe samenwerking is nodig om het maximale uit je MarTech-stack te halen. Door intern actief de samenwerking met Sales, Customer Service en IT te zoeken, ken je de behoeftes van de hele organisatie en kun je ervoor zorgen dat je MarTech-stack ook voor hun doelen wordt ingezet. Je wilt immers naar je klant als één bedrijf naar buiten treden. De call center medewerker moet dan ook dezelfde informatie brengen als de FAQ pagina op de website.

Externe contacten vergroten je kennis en brengen je op ideeën. Bezoek marketingevents en praat met concullega’s om te zien wat er nieuw is in de MarTech-wereld. Houd hierbij wel tip 1 en 2 in de gaten, want — zoals vaker met hypes — niet elke MarTech-hype past ook bij jouw organisatie.

Veel succes!

Lees ook de quick guide Data Driven Marketing