5 Trends in Digital Marketing

Guus Rutten
DMS-1

Deel 1 in een serie van 5 over digital marketing succes

De digitale markt verandert waar je bij staat. Nog nooit gingen de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce zo snel. Wie zijn online activiteiten niet met een digitale marketingstrategie onderbouwt is gezien. In een serie van 5 blogs zet ik uiteen hoe je je digitale marketing op orde krijgt en hoe je zorgt voor digital marketing succes.

Er zijn vijf trends in de markt die de ontwikkelingen (gaan) bepalen.

1. De Klantparadox

Wie een winkel binnenstapt, weet dat hij bijna altijd wordt aangesproken door een verkoper. “Kan ik u helpen?” De klant reageert daarop wisselend, maar vaak is het simpelweg “Ik kijk even rond”. Vrij vertaald: “Val me niet lastig.” Voor zulke mensen is online een uitkomst. Lekker rondshoppen wanneer het je uitkomt, zonder lastige verkooppraatjes.

Maar gek genoeg doet er zich de laatste jaren een heel andere ontwikkeling voor. Het lijkt wel alsof hoe anoniemer het verkoopproces, hoe meer de klant verlangt, nee eist, dat er persoonlijk contact is, zodra de koop beklonken is. Persoonlijke aandacht, daar gaat het om. Gelukkig zijn er goede manieren om de klant daarin tegemoet te komen, met dank aan de techniek. Gepersonaliseerde e-mails is maar het begin. De mogelijkheden zijn veel groter dan dat. Denk aan persoonlijke webpagina’s, helemaal opgebouwd aan de hand van het klantprofiel. Uiteindelijk een compleet gepersonaliseerde customer journey.

En: nooit meer advertenties van producten die hij zojuist aangeschaft heeft!

2. De Databerg

We verzamelen met zijn allen een gigantische hoeveelheid data. Gelukkig wordt een steeds groter aandeel daarvan ook daadwerkelijk benut voor analyse en strategie. Het is nu zaak om er op een slimme manier informatie uit te halen. Op de klant betrokken: hoe meer je over de (potentiële) klant weet, hoe beter je hem kunt bedienen en hoe persoonlijker de boodschap.

Lees ook de quick guide Data Driven Marketing

3. Content is King

En dan bedoel ik niet alleen in de webshop, social media, blogs, maar op álle kanalen, ook bijvoorbeeld callcenter of ‘offline’ winkels. De boodschap moet consistent zijn, natuurlijk. Maar de grootste uitdaging is om die consistentie omnichannel te maken. De klant krijgt dan via alle kanalen dezelfde gepersonaliseerde boodschap. Dat betekent niet alleen méér content, maar ook kwalitatief betere content.

4. Marketing technologie maakt grote sprongen

En dat is goed, want juist de techniek heb je nodig om de content op alle kanalen consistent en geïntegreerd te krijgen. Maar er is zoveel mogelijk dat het soms lastig is om te bepalen welke mogelijkheden voor jou relevant zijn. Lees daarover ook eens 'Help! Hoe kies ik uit 6.829 marketingtools de beste?' van mijn collega Niels.

5. Voorspellende Marketing

De intelligentie doet zijn intrede in digitale marketing. Dankzij artificial intelligence en machine learning wordt het mogelijk om modellen op de verzamelde data los te laten die uiteindelijk met een toenemende mate van betrouwbaarheid voorspellingen kunnen doen. Zulke modellen worden steeds gemakkelijker toepasbaar door laagdrempelige tools voor de marketeer.

 

Deze vijf trends gaan in de nabije toekomst steeds meer de digitale marketing bepalen. Hoe voorkom je dat je de boot mist? Hoe kun je met de juiste tools een goede digitale marketingstrategie neerzetten? In mijn volgende blogs ga ik dieper in op de persoonlijke benadering van de klant, welke werkprocessen je daarvoor kunt gebruiken, de techniek erachter, en hoe je de link kunnen maken met de klantreis.