Help! Hoe kies ik uit 6.829 marketingtools de beste?

Niels de Veth
Help! Hoe kies ik met 6.829 aanbieders de beste marketingtools!.jpg

Als marketeer kun behoorlijk verdwaald raken in je zoektocht naar de juiste marketingtechnologie. Hoe kies je in hemelsnaam de juiste tools, nu er meer dan 6.829 aanbieders zijn? Ik geef je 6 tips.

Tip 1: Doe navraag bij vakgenoten

Met welke tools werken andere marketeers? En zijn ze daar tevreden over? Peerreviews zijn heel waardevol.

Schat die input van een vakgenoot wel op de juiste waarde: wanneer een tool in zijn bedrijf en branche goed werkt, betekent dat niet automatisch dat dit voor jouw situatie ook geldt.

TIP 2: Doe navraag bij autoriteiten

Naast vakgenoten kun je altijd goeroes als Gartner en Forrester raadplegen. Zij onderzoeken martech-aanbieders wereldwijd en brengen hun bevindingen uit in toonaangevende rapporten als Gartner’s Magic Quadrant en The Forrester Wave.

Maar realiseer je wel: ook de goeroes zijn het niet altijd met elkaar eens, dus een eenduidig advies zul je er niet vinden.

TIP 3: Voel vendors stevig aan de tand

Als je in gesprek gaat met een leverancier, vraag hem dan het hemd van het lijf, ook over minder sprankelende onderwerpen als de inrichting van de workflows, de manier waarop API’s onderhouden worden, hoe er wordt omgegaan met security-issues, enzovoort.

Moet je een nieuw cms uitzoeken en breekt het zweet je uit? Download onze tips  & tricks!

Leveranciers zijn vaak geneigd om te praten over de sexy features van hun product, maar ook de wereld achter die aantrekkelijke voorkant is van belang.

TIP 4: Ga het ervaren

Ga niet meteen langdurige offertetrajecten in, maar nodig eerst eens 2 of 3 leveranciers uit om wat pilots te draaien. Zo zie je namelijk pas echt wat een product voor je doet. En staar je dan niet blind op de behaalde resultaten, maar kijk ook naar de user interface en de mogelijke koppelingen met andere systemen. Want ook gebruiksvriendelijkheid en integraties zijn belangrijke parameters voor een succesvolle martech-implementatie.

TIP 5: Gebruik je verbeeldingskracht

Een voorspoedige toolselectie valt of staat met het zo specifiek mogelijk formuleren wat je zoekt. Dat is vaak lastig, omdat je met die gewenste situatie nog geen ervaring hebt. Maar als je goed voor ogen hebt wat je wilt, dan volgt de juiste tool daar eigenlijk als vanzelf uit.

TIP 6: Zoek een tool die het best past, niet die het best is

Dé beste tool bestaat niet. Want wat het beste is, is afhankelijk van de organisatie die de tool inzet. Zoek daarom naar een tool die het best past. Helpt de tool bij het realiseren van je bedrijfs- en marketingdoelstellingen? Past de tool goed bij je bestaande IT-infrastructuur? Heb je een goede klik met de leverancier? Wegen de kosten op tegen de opbrengsten? Al deze vragen helpen je om de best passende tool te vinden.

Veel succes!

New Call-to-action