‘Als een headless cms dus een soort contentmagazijn is, wat is dan nog het verschil met een DAM?’, vroeg iemand mij laatst. Logische vraag, want met hun headless-oplossingen schuiven cms-leveranciers steeds meer op richting DAM-systemen. In deze blog leg ik het verschil uit.
In een Digital Asset Management-systeem slaat een organisatie al zijn mediabestanden op. Het is een grote vergaarbak van allerlei soorten content: van productvideo’s tot brochures, van foto’s tot powerpoint presentaties en van afbeeldingen tot logo’s.
Het grote voordeel van zo’n systeem is dat iedereen binnen de organisatie toegang heeft tot deze materialen en dat iedereen met dezelfde versies werkt. Een DAM is vooral interessant voor organisaties met veel vestigingen en duizenden medewerkers.
Een headless cms is ook een grote vergaarbak van allerlei content en ik snap dus waar de verwarring bij de vragensteller vandaan kwam. Echter: een cms is gericht op online distributie, een DAM is dat niet.
Meer weten over headless? Lees dan de blog Dit zijn de voordelen van een headless cms van mijn collega Stijn.
Een voorbeeld: een telecomprovider heeft in zijn DAM misschien wel honderden foto’s van de nieuwste iPhone. Die worden niet alleen gebruikt op de website en in de app, maar ook voor analoge marketingmaterialen in winkels, folders en perskits.
In een cms neem je alleen de digitale assets op die je ook daadwerkelijk gaat publiceren op je online kanalen. Als je alle materialen zou opnemen die ook in je DAM staan, heeft dat een negatieve invloed op de performance van het cms.
In de meeste DAMs kun je ook een goede workflow maken voor het ontwikkelen en goedkeuren van marketingmaterialen. Alle betrokkenen hebben zo steeds toegang tot de laatste versie, waardoor dit proces veel efficiënter wordt.
Die laatste versie kun je vervolgens toevoegen aan je headless cms. Doordat die verbonden is met de buitenwereld zorgt die voor de delivery, in dit geval de online publicatie.
Een headless cms is dus eigenlijk een afgeslankte versie van een DAM, maar met extra mogelijkheden. Eigenlijk verhouden ze zich tot elkaar als broer en zus. Met dat verschil dat ze nooit ruzie hebben.