Meer halen uit klantdata? Ontsluit je offline bronnen!

Rogier de Moel
klantdata en inzicht - ontsluit-ook-offline-bronnen.png

Bij het opbouwen van een 360 graden klantprofiel, wordt vaak gedacht aan klantdata die is verzameld op online kanalen. Hoewel dat zeker interessante data is, valt er ook offline ook genoeg over je klanten te ontdekken. Welke verborgen schatten zitten er in jouw offline bedrijfsapplicaties?

Online data verzamelen is een makkie voor veel marketeers. Bezoekersgedrag op een website is eenvoudig te monitoren via tools zoals Google Analytics en Adwords. Handig die informatie, zeker als je een centraal klantprofiel op wil stellen.

Een schat aan data, recht onder je neus

Maar er is nóg een bron aan klantdata die veel marketeers over het hoofd zien. Wanneer je kijkt naar je interne IT-infrastructuur, bevinden zich daar tal van databases waar data staat opgeslagen over je klanten of prospects. Denk aan je CRM-systemen, maar ook aan oude administratiebestanden en bedrijfsapplicaties waar klantgegevens in verwerkt staan.

Het is heel waardevol om deze data te combineren met je online data. Zo kom je namelijk tot een completer klantbeeld, waardoor je veel effectiever kunt worden in je klantcommunicatie.

Persoonlijker communiceren met je klanten? Download de quick guide en ontdek  hoe je met data je klanten écht leert kennen!

Makkelijk is het niet

Helaas is het ontsluiten van deze offline gegevens makkelijker gezegd dan gedaan. De systemen hebben bijvoorbeeld niet altijd verbinding met internet.  Ook zijn er soms veiligheidsinstellingen die verhinderen dat data geëxporteerd wordt.

Daardoor is het vaak een kwestie van maatwerk, waarbij je per bron bekijkt wat de beste manier is om de data te ontsluiten. Maar het loont de moeite als je wilt beschikken over een compleet dataprofiel van je klanten.