Allebei kunnen ze omgaan met heel veel data, allebei zijn het platformen die jou kunnen helpen in je werk. Toch zijn er ook verschillen tussen Customer Data Platformen (CDP’s) en Data Management Platformen (DMP’s). In deze blog leg ik uit waarom je voor datamarketing meer hebt aan een CDP dan aan een DMP.
In een CDP breng je alle gegevens bij elkaar die er in de verschillende onderdelen van je organisatie over een persoon zijn: zijn koopgeschiedenis, eventuele klachten, de manier waarop hij zich op jouw website gedraagt en noem maar op. First party data dus.
Een CDP helpt jou als marketeer om je klanten op basis van de meest actuele informatie nog beter te leren kennen en ze gerichter te bedienen. En dat gaat verder dan alleen een advertentie op maat. Je kunt bezoekers met behulp van je CDP een gepersonaliseerde website aanbieden, of een koopproces op maat. Denk aan: ‘De vorige keer kocht je bij je luiers ook babyzalf, wil je dat nu ook?’
De first party data in het CDP kun je eventueel combineren met second en third party data om het klantprofiel verder te verrijken.
De profielen in een DMP zijn veel minder rijk. De profielen zijn in feite segmenten en worden met name gebruikt voor advertising en het personaliseren van websites. Hiervoor worden vooral cookies gebruikt. In feite is dat dus geen personalisatie, maar het voorschotelen van verschillende websites voor verschillende doelgroepen.
"Met een CDP heb je een ervaren scherpschutter in handen."
In het kort: met een DMP schiet je met hagel, met een CDP heb je een ervaren scherpschutter in handen. Zo’n hagelschot kan natuurlijk voor campagnes waarin je nieuwe doelgroepen wilt bereiken heel handig zijn. Maar als je je klanten over al je kanalen een gepersonaliseerde ervaring wilt bieden, dan heb je veel meer aan een CDP.
Een CDP brengt alle data uit verschillende systemen bijeen in een grote database en put daar vrijelijk uit. Een DMP slaat de data op in categorieën, waardoor het systeem wat minder flexibel is.
Daarnaast worden gedragsveranderingen van de personen achter de profielen in een CDP realtime meegenomen. In een DMP is dat lastiger: als een profiel eenmaal in een bepaald segment zit, is het lastiger om die profieldata nog aan te passen.
Ook kan een CDP op basis van regels geautomatiseerd complexere opdrachten uitvoeren dan een DMP. Platter gezegd: DMP’s kunnen heel goed tellen, maar niet zo goed analyseren en vervolgens op basis daarvan geautomatiseerd handelen. Een CDP kan het alledrie.
Vandaar dus mijn voorkeur voor CDP’s. Die helpen je met het vormen van een 360-graden klantprofiel, waardoor jij je klanten via al je kanalen persoonlijk kunt bedienen.