Waarschijnlijk herken je het wel: als marketeer heb je een prachtig idee voor een campagne, maar het duurt weken voor die campagne klaarstaat in jullie digitale omgeving. Het ontwikkelwerk door de developers, het testen en vervolgens releasen van je campagne kost veel tijd. Ergens is dat logisch, want security, betrouwbaarheid en schaalbaarheid zijn belangrijk. Toch steekt het. Waarom is het ontwikkelproces zo stroperig en vooral: kun je dat ook veranderen?
Het antwoord op de laatste vraag kun je uit de titel al afleiden: jazeker kun je dit veranderen met CI/CD. Maar eerst een tussenstap: hoe komt het dat ontwikkelwerkzaamheden zo lang duren? Waarom moet je als marketeer vaak ‘lang’ wachten op de realisatie van een campagne?
De explosie van contentbehoefte
Door de verandering van offline naar digitaal en de komst van omnichannel databronnen, is de doorlooptijd van nieuwe inzichten en de wens om aanpassingen door te voeren enorm versneld. De hierdoor geëxplodeerde contentbehoefte is door content- of ontwikkelteams nauwelijks bij te benen. Dat is iets wat je moet onthouden.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat je altijd maar moet accepteren dat de creatie van campagnes of content lang duurt. Bij tv-spotjes, radiocommercials en printmedia is het creatieproces versnellen lastiger, omdat je te maken hebt met specifieke opname- en afdrukprocessen. Bij de ontwikkeling van digitale kanalen valt nog veel winst te boeken. Bijvoorbeeld door CI/CD toe te passen, oftewel Continuous Integration/Continuous Delivery.
Ook marketeers profiteren van CI/CD
Continuous Integration/Continuous Delivery zorgt ervoor dat digitale producten en digitale diensten veel sneller ontwikkeld kunnen worden. Meer snelheid dus in het ontwikkelproces. Daar heb je ook veel aan als interne klant van jouw IT-afdeling. Hoe werkt dat precies?
CI/CD is een werkwijze voor je ontwikkelteam waarbij ze een groot deel van het ontwikkel-en implementatieproces automatiseren. Dit doet het team in een zogenaamde CI/CD pijplijn die uit grofweg 2 delen bestaat:
- Het eerste deel, Continuous Integration, test door de developers ontwikkelde nieuwe stukjes code of content automatisch en voegt deze ook automatisch toe aan de zogenoemde master. Zodra developers aan de slag gaan met een nieuwe ontwikkeling, doen ze dit op een actuele kopie van deze master. Vervolgens gaan ze aan het werk en kunnen zij (tegelijkertijd) aan nieuwe verbeteringen of toevoegingen werken. Zodra ze klaar zijn wordt de nieuwe code van elke ontwikkelaar automatisch getest.
- In het tweede deel, Continuous Delivery, gaan de goedgekeurde stukken code uit het eerste deel van de pijplijn, de zogenoemde gevalideerde codecomponenten, automatisch naar een speciale opslagplaats, de artefact repository. Dit kun je zien als een wachtkamer waar de nieuwe code klaar staat en geselecteerd kan worden voor publicatie of livegang.
Als marketeer heb je hier veel aan omdat het je in staat stelt wekelijks of zelfs dagelijks updates door te voeren en zo continu verbeteringen op te leveren (vandaar Continuous Delivery). Tegelijkertijd behoud je de controle: dus een zogenoemde big gang release — waarbij je een aantal onderdelen tegelijk uitrolt — blijft hiermee mogelijk.
Het verschil tussen Continuous Delivery en Continuous Deployment
Sommige ontwikkelteams gaan nog een stapje verder. Bij hen staat CD voor Continuous Deployment. Met Continuous Deployment maken zij de pijplijn nog iets langer en automatiseren zij een groter deel van het ontwikkelproces. Bij Continuous Deployment wordt elke verandering in een applicatie die voor alle (automatische) tests slaagt, direct gereleased.
De artifact repository, de wachtkamer, is er dus niet meer, wat betekent dat je als business owner of marketeer onmiddellijk over de nieuwe features beschikt als het ontwikkelteam er mee klaar is; binnen enkele ogenblikken zorgt het automatische proces voor de uitrol en ‘deployment’ op je website of kanaal en kun jij aan de slag! Nog meer snelheid dus.
Razendsnel een nieuwe campagne online?
Als marketeer doe je CI/CD dus niet zelf. Maar wanneer je meer snelheid van je ontwikkelteam verwacht en als je de time to market van jouw content, campagne of website-uitbreiding wilt inkorten, dan is CI/CD zeker iets waarover je met jouw ontwikkelteam in gesprek kunt.