Van een uitgebreide infographic tot een image-heavy artikel of een video, alle content die je hebt gecreëerd wil je direct verspreiden onder je doelgroep. Maar als dit lukt, terwijl het vervolgens secondenlang duurt voordat de pagina met content laadt, dan is de kans groot dat bezoekers afhaken. Dat is de reden om je te verdiepen in de voordelen van de cache. Want dankzij caching krijg je content sneller bij je doelgroep.
Een korte laadtijd online is cruciaal. 1 op de 4 bezoekers haakt af als het langer dan 4 seconden duurt voordat een website laadt. Er treedt zelfs een fysiologische reactie op bij mensen: neurologisch onderzoek laat zien dat bij een laadtijd van meer dan 2 seconden het stressniveau en de frustratie bij de bezoeker daadwerkelijk toenemen. Tel daarbij op dat iedere seconde vertraging ervoor zorgt dat de klanttevredenheid met 16% daalt en het belang van een snelle website is duidelijk.
Wat is caching?
Voor wie niet precies weet wat cache is, beginnen we met de basics. De cache is een tijdelijk geheugen dat de laadtijd van je website kan verkleinen. Het is te vergelijken met de werking van het menselijk geheugen.
Probeer je iets te herinneren van lang geleden, Het zal even duren voordat je alles voor de geest kan halen. Denk morgen aan dezelfde gebeurtenis en de herinneringen komen sneller, omdat je er vandaag al aan gedacht hebt. Als een bezoeker voor het eerst op een website komt, wordt alle content geladen en lokaal opgeslagen. De volgende dag zal de laadtijd een stuk sneller zijn, omdat de content in de cache is opgeslagen.
Nu zijn er verschillende caches waar webdevelopers gebruik van maken, waaronder distributed cache, data-, web- en appcaching. In dit blog zoomen we in op twee specifieke caches, namelijk de webcache en de appcache.
De webcache
Een webcache maakt gebruik van het gegeven dat ‘assets’ zoals afbeeldingen en stukken code op een website nauwelijks veranderen. Deze assets probeer je zo dicht mogelijk bij de bezoeker op te slaan, zodat laadtijd beperkt blijft. Dit 'dichtbij' opslaan kan op verschillende manieren. Zo is er de browsercache waarbij assets in de browser van een bezoeker worden opgeslagen, wat effectief is bij een herhaalbezoek. Maar assets kunnen ook worden opgeslagen bij een derde partij of in de:
- server van een geografisch nabijgelegen CDN (Content Delivery Network)
- server van je ISP (Internet Service Provider
- proxy van je back-end server
Omdat er verschillende webcache-types zijn, is het van groot belang om de webcache zo slim mogelijk in te richten. Het moet niet alleen duidelijk zijn welke assets gecached mogen worden binnen welk webcache-type, maar ook voor hoelang en onder welke voorwaarden.
Vooral de voorwaarden zijn belangrijk, want mocht je een asset toch vervangen, dan wil je dat je bezoekers de nieuwe afbeelding te zien krijgen. Werk daarom bij het inregelen van de webcache nauw samen met de IT-afdeling binnen je organisatie, de hostingpartij en nog belangrijker, de technische experts van je CMS leverancier.
De appcache
De server waarop je website staat heeft ook een tijdelijk geheugen waarmee je de laadtijd kunt beïnvloeden. Dit noemen we de applicatiecache of appcache. Vanaf de server wordt de website als een geheel naar de browser van de bezoeker gestuurd. Je server brengt daarvoor alle losse onderdelen van je website — denk aan het hoofdmenu, de header en een advertentie — zelf samen.
Is je site uit veel onderdelen opgebouwd, dan duurt het onnodig lang om bij elk verzoek alle losse onderdelen opnieuw te berekenen en te laden. Nu is het mogelijk om van ieder onderdeel afzonderlijk te bepalen hoe lang deze relevant is.
Het hoofdmenu, de zoekfunctionaliteit en een archief zijn enkele onderdelen die niet zo snel veranderen. Als een bezoeker 5 minuten een oud hoofdmenu te zien krijgt voordat het nieuwe hoofdmenu wordt ingeladen, is dit niet zo erg. Maar dynamische content zoals beurskoersen, het laatste nieuws en liveblogs moeten altijd up-to date zijn.
Net zoals een contentstrategie je helpt om te bepalen wanneer welke (nieuwe) content relevant is voor je bezoekers, is het bij het samenstellen van een nieuwe webpagina belangrijk om te weten welke strategie je toepast op welk deel van de website. Verzamel de onderdelen uit de cache die nog relevant zijn en combineer deze met de dynamische content.
Hoe omgaan met dynamische content
Een belangrijke vorm van dynamische content is gepersonaliseerde content. Alleen neemt personalisatie vanzelfsprekend af zodra je deze content in de cache opslaat. Gepersonaliseerde content moet namelijk uniek zijn voor elke bezoeker en kan hierdoor pas geladen worden als bekend is wie de bezoeker is. Je ontkomt niet aan een langere laadtijd bij de toepassing van dynamische content, maar dit weegt niet op tegen de positieve effecten van personalisatie.
Ga dus op zoek naar dat wat wél in de cache kan om toch voor een snelle laadtijd te gaan. Welke site-onderdelen zijn te cachen met behoud van personalisatie en op welk niveau? Wat je wel en niet in de cache opslaat blijft een kwestie van de balans zoeken tussen de prestatie van je website en de gewenste mate van up-to-date zijn en personalisatie.
Goede caching voor jouw content
De webcache slaat nauwelijks veranderende assets op in de cache, de appcache slaat nauwelijkse veranderende onderdelen op in de cache – beiden dragen zo bij aan een snelle website. Zelf checken hoe snel je website is? Voor snelheidsanalyses adviseren wij de gratis pagespeed tools van Google of GTMetrix. Gewapend met deze analyses kun jij het gesprek aangaan met je IT-collega’s en stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat jij je content sneller kunt serveren aan bezoekers.