Personalisatie: 3 inspirerende voorbeelden

Guus Rutten
personalisatie - 3 voorbeelden.png

Je kunt je business case voor personalisatie niet baseren op het feit dat ‘iedereen het doet’. Je wilt met een specifieke business case voor de dag komen en de te verwachten resultaten realistisch inschatten. Laat je daarbij inspireren door deze 3 praktijkvoorbeelden van NS International, ANWB en Amazon.

NS International: 50% meer nieuwsbrieflezers

Voorheen nodigde NS International elke bezoeker op de website uit om zich te abonneren op de nieuwsbrief. Iedere bezoeker, dus ook degenen die al geabonneerd waren of eerder hadden aangegeven geen nieuwsbrief te willen ontvangen. Zonde, want het is niet alleen overbodig, het kan ook ergernis wekken.

Daarom paste NS International de volgende personalisatie toe. De nieuwsbriefbanner werd voortaan alleen nog maar getoond aan bezoekers die nog geen abonnee waren en die ‘enthousiast’ waren (dat wil zeggen: die in minimaal 2 sitebezoeken minstens 5 pagina’s hadden bekeken).

Bovendien moest ook hun voorkeursbestemming bekend zijn, want daar werd in de gepersonaliseerde CTA-tekst aan gerefereerd (‘Meer weten over Antwerpen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’).

Het resultaat? 50% extra abonnees voor de nieuwsbrief. Niet slecht. Zeker als je bedenkt dat er dus ook nog eens minder mensen waren uitgenodigd.

 

personalisatie - NS 50 meer abonneesnieuwsbrief via banner

 

ANWB: 2x zoveel kliks

De ANWB veranderde de homepagebanner voor klanten die op de site informatie hadden bekeken over Italië en/of daar een route naartoe hadden gepland, én die nog geen pechhulp met Europadekking hadden.

Dat zette zoden aan de dijk. Er werd twee keer zoveel geklikt op de gepersonaliseerde banner, en bijna een tiende (9%) van hen sloot vervolgens Pechhulp Europa af.

 

De ANWB biedt klanten producten aan op basis van algemene en persoonlijke  algortimes. Welke resultaten boeken zij?personalisatie - voorbeeld ANWB hogere click rate banner

 

Amazon: cross-channel personalisatie

Een jaar of vier geleden was een vriendin van mij het opeens zat dat ze Romeo & Juliet nog nooit had gelezen. Meteen kocht ze het boek op Amazon. Maar ze heeft een drukke baan en las niet meer dan zo nu en dan een hoofdstukje op haar e-reader. Zo red je het niet met Shakespeare.

Ze liet het er echter niet bij zitten en bestelde de audioversie, die ze downloadde op haar iPhone. Die ging ze beluisteren als ze de hond uitliet.

Wat bleek nu? De audioversie van Romeo & Juliet had ‘onthouden’ waar ze gestopt was met lezen op haar e-reader en startte precies op dat moment de audio. Een ongelooflijk staaltje van cross-channel personalisatie!

Een inspirerende e-mailcase?
Wil je weten wat het effect is van personalisatie op e-mailcampagnes? Bekijk dan eens de case van easyJet.