Een hoogvlieger in personalisatie: de e-mailcampagne van easyJet

Guus Rutten
personalisatie - emailcampagne van easyjet.png

De luchtvaartmaatschappij easyJet maakt heel slim gebruik van klantenprofielen om op een originele manier te personaliseren. Laat je inspireren door deze e-mailcampagne van easyJet.

Persoonlijke e-mail aan alle klanten

Onlangs werd de luchtvaartmaatschappij easyJet 20 jaar oud. Ze vierden feest met een daverende e-mailcampagne. Elke klant ontving een feestelijke e-mail. De pay-off lag een beetje voor de hand – ‘How 20 years have flown’ – maar het resultaat mag er zijn.

De e-mail was om te beginnen gepersonaliseerd. De e-mail speelde in op nostalgie en herinnerde de lezer aan zijn eerste vlucht met easyJet – voor de early adopters was dat dus al 20 jaar geleden.

Daarnaast werd het aantal kilometers getoond dat je met easyJet had gevlogen. Dat getal werd vergeleken met de lengte van de Nijl of de afstand van de aarde tot de maan.

Daar bleef het niet bij. Er werd vermeld hoe vaak je met easyJet had gevlogen en naar hoeveel landen. Als je een voorkeur had voor een window seat, werd dat ook aangestipt.

Als klapper op de vuurpijl werd er een gepersonaliseerde CTA toegevoegd: ‘Je ging 61 dagen geleden met easyJet naar Riga, is het niet hoog tijd voor een nieuw avontuur?’ Op basis van je easyJet-trips en je zoekgedrag op de site kreeg je een nieuwe bestemming voorgeschoteld en als je op die aanbeveling klikte, werd je getrakteerd op een fikse korting.

New Call-to-action

Slimme marketing

Het slimme van de easyJet-campagne was dat het bedrijf zijn verjaardag wist om te toveren in een emotional journey voor de klant. Mede dankzij de persoonlijke toon in de e-mail.

Dat gaf de conversie een boost. De e-mail zelf werd tweemaal zoveel geopend als de gemiddelde easyJet-nieuwsbrief en er werd 25% meer doorgeklikt. 7,5% van easyJet-reizigers die zo’n verjaardagsmail ontvingen, boekte binnen 30 dagen een vlucht.

Personalisatie werkt

Soms was er te weinig data om de e-mail te voorzien van een gepersonaliseerde bestemming, bijvoorbeeld als de klant maar één keer met easyJet gevlogen had. Deden deze e-mails het dan minder goed dan de e-mails die wel zo’n aanbeveling hadden?

Ja. De volledig gepersonaliseerde e-mails zorgden voor drie keer zoveel kliks. Met andere woorden: hoe meer data er kan worden gebruikt, hoe beter je kunt personaliseren, hoe beter het resultaat.

Nu jij

De luchtvaartmaatschappij verzond meer dan 12 miljoen uniek gepersonaliseerde e-mails. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar het gaat niet zozeer om het aantal; het gaat om het idee. De data die easyJet nodig had om deze e-mailcampagne te laten vliegen, stond doodeenvoudig in hun klantenbestand. Maar je moet er maar op komen.

Meer inspiratie?
Behoefte aan meer voorbeelden van personalisatie? Bekijk dan de resultaten die ANWB, NS International en Amazon boekten!