De UX van je site verbeteren: waar te beginnen?

Niels de Veth
UX-design-voor-beginners.png

De gebruikerservaring van je site, de UX (van user experience), is van grote invloed op de conversie en het imago van je organisatie. Maar als UX-design niet je vak is, dan is het best moeilijk om je eigen site kritisch onder de loep te nemen. Ik geef 4 tips voor beginners.

1. Meet niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief

Om de gebruikerservaring van een website te verbeteren, richten we ons vaak op de harde, kale cijfers: hoeveel bezoekers trekt je website, welke pagina's bekijken ze, op welk moment haken ze af, etc.

Heel goed dit soort cijfers, maar ze worden nog veel meer waard als je ze ook kwalitatief onderzoekt. Bijvoorbeeld door gebruikers van je site te interviewen over je site. Wat vinden ze prettig en wat minder prettig, en waardoor komt dat? Dit is zeer waardevolle informatie.

2. Pak er een checklist bij

Met een checklist (zoals deze) kun je je site gestructureerd doorlopen om te onderzoeken welke onderdelen verbetering kunnen gebruiken.

Deze checklist van Github is trouwens ook prettig, maar wel vooral gericht op nieuwe websites.

Laat ook externen zo’n checklist eens voor je doorlopen: zij hebben waarschijnlijk andere ideeën over wat beter kan. Tijdens een cursus heb ik laatst onze eigen website doorgelopen. De andere cursisten – die ons bedrijf dus niet zo goed kennen – kwamen met heel andere dingen dan die ik zelf vond.

3. Gebruik het See-Think-Do-Care-model

Dit door Google bedachte model brengt de customer journey op een eenvoudige wijze in kaart en helpt je om voor elke fase een duidelijke boodschap te formuleren. Het STDC-model is eigenlijk de meer klantgerichte versie van het AIDA-model.

In de See-fase is iemand nog geen klant en moet je hem nog zien te bereiken. Bij Think overweegt hij iets van je te kopen, bij Do staat hij op het punt dat te doen en bij Care is hij een bestaande klant.

Door goed in kaart te hebben bij welke fase de verschillende onderdelen van je website horen, kun je veel doelgerichter werken.

4. Gebruik de overtuigingsprincipes van Cialdini

Wederkerigheid, commitment, sociale bevestiging, sympathie, autoriteit en schaarste: dat zijn de 6 beïnvloedingsprincipes die topmarketeer Robert Cialdini al in de jaren 80 formuleerde, maar die nog steeds actueel zijn – ook online. Hou ze dus in gedachten bij het beoordelen en verbeteren van je site.

Vertel je zelf hoe goed je producten zijn, of laat je klanten aan het woord? En hoe zorg je dat mensen enige urgentie voelen om jouw product of dienst nu aan te schaffen?  

In dit filmpje genaamd 'Science Of Persuasion' gaat Cialdini wat dieper in op elk van deze principes.

 

Deze content maakt je site beter