Wat is het verschil tussen harde en zachte data?

Rogier de Moel
datamarketing - harde en zachte data.png

Datamarketing wordt steeds populairder en marketeers zijn dan ook steeds vaker dataspecialisten. Een makkelijke eerste les voor de beginner is het onderscheid kunnen maken tussen harde en zachte data.

 

Definitie harde en zachte data

Harde data zijn feitelijke gegevens. Zoals iemands naam, adres of geslacht. Bovendien worden harde data expliciet prijsgegeven door bezoekers. Een goed voorbeeld is iemand die zijn NAW-gegevens invult op een webformulier.

Zachte data zijn vloeibare gegevens. Ze vertellen iets over iemands’ voorkeuren en interesses. Is iemand bijvoorbeeld prijsbewust of hecht hij juist meer aan goede service? In welke producten of onderwerpen is hij geïnteresseerd? Daarnaast zijn zachte data overwegend impliciet vast te stellen door aannames te doen op basis van het gedrag van een bezoeker.

 

Harde data populairder dan zachte data

Vaak richten marketeers zich op harde data. Dat is ook logisch, om drie redenen.

Ten eerste is harde data makkelijker te verzamelen. Zachte data blijkt impliciet uit iemands’ online gedrag en is daardoor moeilijker te achterhalen. Bij zachte data wordt er meer gevraagd van je analytics-vaardigheden omdat je zachte data zult moeten extraheren uit de ‘platte’ gedragsdata.

Ten tweede is zachte data veranderlijker dan harde data. Een jonge vader kan het ene moment een romantische stedentrip met zijn vrouw willen boeken en het volgende moment een gezinsvakantie. Dat maakt het moeilijker om op zachte data in te spelen dan op harde data.

Ten derde weet je van zachte data nooit helemaal zeker of het klopt omdat het is gebaseerd op aannames. Zelfs als je het iemand op de man af vraagt, kan het nog niet volledig kloppen. Iemand kan bijvoorbeeld wel zeggen dat hij service belangrijk vindt, maar vervolgens op de site alleen maar zoeken naar de goedkoopste hotels. Als marketeer baseer je je liever op zekerheden.

Persoonlijker communiceren met je klanten? Download de quick guide en ontdek  hoe je met data je klanten écht leert kennen!

 

Harde en zachte data: een goed huwelijk

Ik raad het iedereen aan: ga aan de slag met zachte data. Niet ten koste van harde data – want die is eveneens heel waardevol – maar gebruik juist beide soorten. Want de kracht zit hem in de combinatie. Daardoor krijg je het meest rijke inzicht in bezoekers, en dat maakt dat je nog doelgerichter kunt communiceren.

 

Behoefte aan een praktijkvoorbeeld?Download dan de de case van de ANWB. Zij combineerden harde data (zoals: wel of geen klant) met zachte data (zoals: in welke landen is een bezoeker geïnteresseerd) en boekten heel mooie conversiecijfers!