3 bijzondere contentvormen die je contentstrategie een boost geven

Luuk Hormes
3 bijzondere contentvormen

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat iedere contentmanager zich met zijn of haar content wil onderscheiden van concurrentie en andere media. Heb je weleens overwogen om een video te livestreamen, om een diepgaand onderzoek te doen of een podcast te maken?

1. Livestream

Het livestreamen van video’s neemt flink toe. Niet gek, want ze lijken behoorlijk effectief. Volgens Facebook – een van de belangrijkste kanalen om op te livestreamen – kijken gebruikers gemiddeld drie keer langer naar een livevideo dan naar een gewone video.

In een livestream wordt dat wat je opneemt direct uitgezonden. Het kan een webinar zijn, maar ook een Q&A met bijvoorbeeld de directeur of een bekende sporter die door jouw bedrijf wordt gesponsord. Sommige bedrijven maken een livestream van de lancering van een nieuw product.

De kracht van een goede livestream is volgens mij dat het niet zo gescript is, waardoor je merk menselijker overkomt. Je staat bovendien in direct contact met je volgers, die vragen kunnen stellen die jij weer direct kunt beantwoorden.

Die interactie maakt de livestream ook voor politieke partijen interessant. Zowel de VVD als de SP gingen net voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart verschillende keren live op Facebook.

In een eerdere blog gaf ik een paar argumenten waarmee je meer budget voor je contentstrategie kunt claimen. Als dat gelukt is, kun je dat budget misschien inzetten voor deze 3 bijzondere contentvormen?

2. Onderzoek

Met een eigen onderzoek kun je je expertise op een bepaald vlak nog beter laten zien. Kijk eens met een andere blik naar de data die jij in de afgelopen jaren hebt verzameld over je klanten of je sector. Kun je daar misschien generieke conclusies uithalen, waar jouw klanten weer iets van kunnen leren?

Neem MailChimp. Het bedrijf verstuurt miljarden mails per maand voor zijn 15 miljoen gebruikers en daar zijn behoorlijk wat interessante data aan te onttrekken. Data die niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor zijn gebruikers interessant zijn.

Behoefte aan nog meer inspiratie? Download de quick guide en geef je content  een boost!

Vandaar dat het bedrijf al enige jaren Email Marketing Benchmarks publiceert. Hier kunnen bedrijven zien of hun open rate enigszins overeenkomt met dat van vergelijkbare organisaties en welke afmeldpercentages gemiddeld zijn.

3. Podcasts

Dat podcasts aan een opmars bezig zijn, is je vast niet ontgaan. Voor je contentstrategie kunnen ze interessant zijn, omdat een podcast vaak zeer bewust wordt geluisterd.

Een van mijn favoriete podcasts is The Brief, van uitgeverij Wayne Parker Kent, waar ook contentmarketingbureau The Agency onderdeel van is. In de podcast over content, marketing en media sluiten elke twee weken interessante gasten aan die vertellen over de dagelijkse praktijk van hun werk.

content marketing - podcast

 

Met een paar rubriekjes waarin onder meer de meest interessante contentcases van de afgelopen weken worden besproken, is het prettig vermaak voor onderweg.

Ik ben niet de enige die de podcast waardeert. The Agency won november vorig jaar de Grand Prix Content Marketing. Bij die uitreiking zei presentator Mark Schoones: ‘Beoordeel een contentmarketingbureau vooral op de content die ze voor zichzelf maken. Dat was ons uitgangspunt.’

Aan de slag!

Alledrie deze bijzondere contentvormen zijn middelen om je contentstrategie kracht bij te zetten. Door je content analytics goed te monitoren, zul je zien wat het resultaat is van je inspanningen. Dus meet wat de content doet, wat je bereik is en hoe vaak bezoekers doorklikken.

Een voorwaarde voor succes is wel dat de bijzondere content die je maakt ook werkelijk verdiepend en onderscheidend is. Geen podcast maken om het podcast maken. En niet onderzoeken om het onderzoeken of livestreamen om het livestreamen.

 

New Call-to-action