Geen zorgen: de komende jaren blijven er nog gewoon contentmanagers nodig. Maar nu kunstmatige intelligentie ook in contentproductie zijn intrede doet, zul je er rekening mee moeten houden dat je werk wel gaat veranderen. Blik je mee vooruit?
Who's talking?
Lees even mee, ook als je geen voetballiefhebber bent:
‘While evenly matched on the scoreboard, Watford outshot Everton 11-10, with both teams hitting the target five times. Everton finished the game with eight corner kicks, while Watford earned two.’
Het is misschien geen prijswinnend proza, maar het is wel een goed leesbare tekst. En het bijzondere is: de tekst werd geschreven door software van het bedrijf Wordsmith, die kunstmatige intelligentie losliet op de statistieken van een voetbalwedstrijd.
Ook bij nieuwsorganisaties als Associated Press worden er al teksten geschreven op basis van data, aldus AI Business. Financiële rapporten worden bij AP bijvoorbeeld automatisch omgezet naar nieuwsberichten.
Voor wie nu bang wordt: het duurt nog wel even voor alle content automatisch wordt geproduceerd. Algoritmes kunnen data omzetten naar tekst, maar echt creatief zijn ze nog niet. We zien echter wel dat kunstmatige intelligentie langzaam maar zeker zijn intrede doet in het contentproductieproces.
Signaleren > suggereren > corrigeren
Eigenlijk kunnen we de ontwikkeling van de spellingchecker gewoon doortrekken om een beeld te krijgen van wat kunstmatige intelligentie ons gaat brengen.
De checker controleerde in de eerste versie een paar decennia geleden enkel of een woord in de woordenlijst voorkwam. Inmiddels kan hij ook beoordelen of zinnen grammaticaal correct zijn en foutieve spelwijzen automatisch verbeteren – met steeds minder (al dan niet hilarische) damn you autocorrects tot gevolg.
Elke functionaliteit op dit vlak ontwikkelt zich eigenlijk op dezelfde manier: in een eerste versie wordt er gesignaleerd, daarna gesuggereerd en weer daarna automatisch gecorrigeerd.
Zo gaan we ook richting automatisch gegenereerde content. De volgende stap is misschien wel dat je cms je gaat vertellen of je tone of voice wel consistent is met de stijl van de organisatie en de stap daarna dat je cms met suggesties ter verbetering komt.
Deze robots helpen je al
In sommige gevallen heeft kunstmatige intelligentie je contentprocessen al veranderd. Sommige cms'en kunnen bezoekers bijvoorbeeld al herkennen en ze op basis daarvan een gepersonaliseerde pagina voorschotelen.
Tags worden straks automatisch gegenereerd, zodat je veel consistenter gaat werken. En wanneer je cms signaleert dat bepaalde content niet in trek is bij je publiek, kan hij er straks ook automatisch aanpassingen in doen om de prestaties van die content te verbeteren.
Regisserende rol
Hoe lang het nog duurt voordat je cms zelf met suggesties komt voor een nieuwe blog en deze dan ook maar meteen schrijft, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de inhoud van jouw werk als contentmanager de komende jaren zal veranderen.
Je wordt veel meer een regisseur van alle processen die ervoor zorgen dat alles van bron naar output soepel verloopt. Of daar nou nog redacteuren van vlees en bloed bij betrokken zijn of niet.