Ik vond het zelf nogal een schokkend cijfer. Uit het Grote Content Marketing Onderzoek 2017 bleek dat ruim de helft van de respondenten niet (zeker) weet of de content effectief is en helpt bij het bereiken van marketingdoelstellingen. En dat terwijl er zoveel mogelijk is op het gebied van Content Analytics.
Eerst nog wat cijfers uit het Grote Content Marketing Onderzoek 2017 waarvoor het Nederlandse Platform Content en het Belgische CUSTO zo’n 200 marketeers en communicatieprofessionals ondervroeg:
- slechts 14% onderzoekt hoeveel traffic de content oplevert
- slechts 10% kijkt naar likes, shares en retweets via social media
- slechts 9% houdt in de gaten hoeveel leads de content oplevert
- slechts 8% weet hoeveel er extra door verkocht wordt
Sorry voor het overmatig gebruik van het woordje ‘slechts’. Ik wil er alleen maar mee aangeven dat ik echt behoorlijk verbaasd was over deze cijfers. Anno 2018 is er namelijk zo ontzettend veel data beschikbaar die je iets kunnen vertellen over het succes van je content.
Gedrag en herkomst meten
Het meten van traffic naar je webpagina’s en het analyseren hoe je content het doet op social media is misschien wel het makkelijkst. Het is waardevol om de hoeveelheid traffic, time-on-site, scrollgedrag en mouse-overs te meten.
Ook de herkomst van je traffic kun je grondig analyseren. Als je met een campagne content onder de aandacht kunt brengen is het slim om campaign trackers in te zetten. Daarmee kun je namelijk precies zien of bezoekers afkomstig zijn van Facebook, je nieuwsbrief of misschien wel een displayadvertentie.
Wat je feitelijk doet is een speciale link maken voor je blog, eentje voor elk medium waar je bezoeker vandaan kan komen. Google Analytics registreert deze links, zodat je precies weet wat het succes is van elk van je kanalen.
Kennis over zoekopdrachten op je site kan je veel vertellen over de informatie die lezers nog missen, of helpen bij het plaatsen van logische links naar andere content. Zorg er daarom voor dat zoekopdrachten een eigen URL krijgen. In Google Analytics kun je dan zien welke zoekwoorden veel gebruikt worden.
Daarnaast kun je ook zelf eenvoudig aan data komen. Vraag je weleens aan de marketingafdeling naar het doorklikgedrag van bezoekers? En heb je weleens aan je collega’s van sales gevraagd wat de kwaliteit van de leads is die uit jouw content voortkomen?
Een mini-enquête onder een blog kan je ook waardevolle informatie opgeven. Alleen al de vraag: ‘vond u deze informatie nuttig’ met de keuzes ja en nee kan je helpen bij het verder verbeteren van je content.
Beperkt budget? Dat is nog geen reden om niet aan content analytics te doen. Er zijn ondertussen zelfs zo veel gratis tools dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet.
Vertrouw ook op je eigen expertise
Neem data serieus, maar je eigen creativiteit en expertise ook. Goede contentmarketing begint namelijk met goed geschreven, unieke content. Ergens tussen ‘alles kapot analyseren’ en ‘nee, geen idee hoe vaak deze blog wordt gelezen’ ligt er een gulden middenweg die jou kan helpen bij het uitvoeren én verbeteren van je contentstrategie. Ga ernaar op zoek en je zult zien dat de effectiviteit van je content omhoog schiet.