Pillar pages, dossiers, topic clusters, kanalen, kennisbank of archief. Iedereen noemt het anders, maar ze staan voor hetzelfde: op een aparte pagina alle content over een onderwerp verzamelen. Steeds meer organisaties doen dit. Logisch wel: pillar pages vergroten je vindbaarheid, houden bezoekers langer op je site en laten zien dat je expertise in huis hebt over dat specifieke onderwerp.
Je kent pillar pages misschien wel van de vele blogs over contentmarketing die je regelmatig bezoekt. Emerce noemt ze bijvoorbeeld channels, Frankwatching noemt ze collecties. Op die pagina’s wordt het specifieke thema geïntroduceerd en staan vervolgens de nieuwsberichten en blogs over dat onderwerp verzameld.
De dossiers van Wageningen Universiteit & Research
Ook Wageningen Universiteit & Research (WUR) maakt gebruik van pillar pages. Op hun homepage staat een prominente link naar Dossiers. Wie vervolgens bijvoorbeeld naar het dossier Bijengezondheid gaat, krijgt daar na een korte introductie een overzicht van onderzoek, nieuws en rapporten over het thema.
Ook de onderzoekers die zich met het thema bezighouden hebben er een plaats, evenals externe media-items waarbij de WUR betrokken was.
De dossiers worden veel bezocht, vandaar ook de prominente plaats op de homepage. Bezoekers vinden er de verdieping waar ze naar op zoek zijn en de universiteit krijgt er ruimte om haar expertise te laten zien.
De WUR heeft voor maar liefst 119 onderwerpen pillar pages gemaakt.
Wat levert een pillar page op?
Doordat je op een pillar page linkt naar tal van artikelen over een onderwerp, is zo’n pagina voor Google zeer interessant. Een pillar page is ook voor andere personen en organisaties interessant om naar te linken, je straalt er immers autoriteit mee uit. En dat draagt ook weer bij aan hoe interessant je bent voor Google.
Behoefte aan nog meer inspiratie? Download de quick guide en geef je content een boost!
Een goede overzichtelijke pillar page vergroot ook de time on site: mensen klikken er als het goed is makkelijk door naar de andere artikelen, e-books, video’s en webinars, omdat ze op die pillar page zijn doordat ze toch al interesse hebben in het onderwerp.
Hoe begin je met pillar pages?
Als jij ook met pillar pages wilt gaan werken (mijn bindend advies: doen!), bedenk dan eerst op welke thema’s je autoriteit wilt uitstralen en bekijk vervolgens hoeveel er op die woorden gezocht wordt. Dat zoekvolume moet wel van enige omvang zijn: als er een keer per week op gezocht wordt, loont het waarschijnlijk niet de moeite om een aparte pagina over het onderwerp te gaan onderhouden.
Bedenk ook dat als er tienduizenden keren gezocht wordt op je onderwerp, je wellicht met flink wat concurrentie te maken hebt. De inhoud van je pillar page moet dan veel toegevoegde, dus verdiepende, waarde hebben ten opzichte van bestaande content.
Tip voor linkgedragAls je op je pillar pages links opneemt naar externe sites, zorg er dan voor dat die worden geopend in een nieuw venster. Linkjes naar artikelen op je eigen site kunnen geopend worden in hetzelfde browservenster.
Denk goed na over de vormgeving van je pillar page. Maak een overzichtelijke indeling van de verschillende soorten content om het bezoekers makkelijk te maken.
Zorg ook voor een algemene inleiding die de lezer een beetje duiding geeft. Een intro bij een pillar page over pillar pages zou er bijvoorbeeld zo kunnen uitzien:
"Een pillar page is een pagina waarop je alle content over een onderwerp op een heldere en overzichtelijke manier clustert. Hier lees je er meer over. Waarom zou je ze maken? Wat leveren ze je op? Hoe meet je het resultaat?"
Meet je pillar page
Ook bij pillar pages is inzicht in je content analytics erg belangrijk. Meten is weten, dus houd goed bij hoe vaak de pillar page bezocht wordt en naar welke pagina’s bezoekers vanaf de pillar page navigeren. Ook hier kun je door het gedrag van je bezoekers te analyseren, verbeteringen aanbrengen en zo optimaal te profiteren van deze nieuwe pilaren onder je website.