Zo krijg je de perfecte foto’s voor je website

Remco de Waard
zo-kies-je-de-beste-foto's-voor-je-website.jpg

Een foto op je site trekt meteen de aandacht. En dus moet dat beeld passen bij wat jouw organisatie wil uitstralen. Maar hoe zorg je daarvoor? Hoe brief je de huisfotograaf en selecteer je niet al te clichématige beelden uit een beeldbank?

Laat ik meteen maar even eerlijk zijn: ik ben niet zo’n enorme voorstander van foto’s uit beeldbanken. Je ziet bij zo’n foto meteen: ‘Ah, dat bedrijf heeft gezocht op foto’s van een gezellig lachend stel.’

Eigen foto’s geven een website meer karakter. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten: zelfs met een mobiel kun je al zeer goede foto’s maken.

Wanneer je niet compleet afgestylede en misschien iets minder fotogenieke mensen op de foto zet, maakt dat je site juist authentiek.

Zo brief je de fotograaf

Als je budget hebt, kun je een fotograaf inhuren om de foto’s voor je site te maken. Of misschien heb je wel iemand in je organisatie die aardige foto’s kan maken (dit is de moeite waard om dit eens te inventariseren!).

Het maken van mooie foto’s kun je natuurlijk aan hem of haar overlaten, maar het is wel jouw taak om voor een duidelijke briefing te zorgen. Zet daar het volgende in:

1.    Leg uit wat de foto moet uitstralen. Wil je dat de foto rust uitstraalt, dan zal de fotograaf kiezen voor een onderwerp met weinig verstorende elementen. Een drukkere foto geeft juist het gevoel van meer reuring.


2.    Geef aan op wat voor pagina de foto komt te staan (als dat kan natuurlijk). Komt de foto op een pagina met veel rode kleuren, dan kun je kiezen voor een foto die daar qua kleur mee contrasteert, zodat deze er echt uitspringt. Of juist andersom: kies voor een foto met eveneens veel rood, zodat die nauw aansluit bij de rest van de pagina.

Groen-en-geel-zijn-de-kleuren-van-ABN-AMRO

ABN Amro kiest vaak foto’s in groen en geel, passend bij hun huisstijl.

 3.    Geef aan in welk formaat de foto’s moeten worden opgeleverd, RAW of JPG bijvoorbeeld.

Als je de foto’s zelf nog volledig wilt kunnen nabewerken, dan is het slim om voor RAW te kiezen. Maar dat moet je wel even overleggen. Professionele fotografen willen dit formaat niet zomaar met je delen, omdat ze dan het eindresultaat niet meer in de hand hebben. Daarmee zetten ze hun goede naam op het spel.

Parodie op stockfoto's
Ken je het Twitter-account @Darkstockphotos? Daarop worden de meest bizarre stockfoto’s gepubliceerd. Een man en kind met allebei (allebei!) een sigaret in hun mond. Twee maskerdragende kantoormedewerkers die elkaar de hand schudden en een mes achter zich houden. Niet echt een geschikte beeldbank dus, tenzij je website ‘absurdisme’ moet uitstralen. 😊

3 tips voor het kiezen van beeldbankfoto’s

Hou je het toch bij de beeldbank? Prima natuurlijk. Zorg dan dat je bij het selecteren van beeld deze 3 tips in gedachten houdt:

1.    Pas de regel van derden toe. Dat betekent dat je de foto die je op het oog hebt in negen gelijke vlakken verdeelt. Zorg dat het onderwerp van je foto zit op een van de vier plaatsen waar de lijnen elkaar kruisen. Dat is wat minder saai dan wanneer het onderwerp precies in het midden staat.
regel-van-derden-1

 Op deze foto is de ‘regel van derden’ toegepast.

 2.    Zorg dat de kijkrichting van het onderwerp gaat naar het deel van de foto dat het grootst is. Anders oogt de foto wat benauwend. Een auto of gebouw kan trouwens ook een kijkrichting hebben: dan let je op de richting van de neus of de ingang.

blog-remco-foto

De neus van de auto wijst hier dus precies de goede kant op.

3.    Is de foto wat je zoekt, maar staan er wel storende elementen op — denk: een prullenbak of lantaarnpaal in een groep mensen? Kijk dan liever even verder. Een foto zelf nog nabewerken kost tijd. Soms kun je trouwens ook heel eenvoudig een stukje van de foto afsnijden om ‘m beter te laten passen bij wat je zoekt, vergeet dat niet.

4.    Houd rekening met de kleuren op de doelpagina. Hier geldt hetzelfde als bij tip 2 in de briefing voor de huisfotograaf.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Reden genoeg dus om bovenstaande tips ter harte te nemen. Succes!

New Call-to-action