Het zou natuurlijk top zijn als de zoekfunctie op je eigen site net zo goed zou werken als die van Google. Helaas heb je niet dezelfde middelen en mankracht als de zoekgrootgrutter. Toch kun je best in de buurt komen.
Je hebt namelijk twee grote voordelen te pakken wanneer je baas bent over de zoekmachine op je eigen site.
- Je hoeft niet te “concurreren” met de content van andere websites, zoals je dat bij Google wel moet doen. Verkoop je schoenen, dan hoef je niet bang te zijn dat de aanbiedingen van de concurrent boven je eigen resultaten verschijnen.
- Je hebt meer invloed op de technische werking van je eigen zoekmachine.
Je bent vast bekend met de term Search Engine Optimization. SEO gaat over je site zo inrichten dat Google je website beter begrijpt, zodat jouw content goed gevonden kan worden. Maar je doet er goed aan SEO ook optimaal toe te passen op je eigen zoekmachine. Een paar praktische tips!
Metadata
Je zoekmachine geeft betere resultaten als je goed hebt nagedacht over de structuur en opbouw van je site. Als de indeling duidelijk is, weet je zoekmachine ook welke pagina’s voor de bezoeker het meest relevant zijn.
Die indeling wordt onder meer duidelijk door de metadata die je meegeeft aan de content. Je kunt je content met die metadata bijvoorbeeld onderverdelen in typen content, bijvoorbeeld ‘nieuws’ of ‘downloads’, en rubrieken als ‘verzekeringen’ of ‘hypotheken’. En dat de zoekmachine op jouw site alleen rekening hoeft te houden met je eigen metadata is in dit geval een voordeel.
Deze metadateringen kun je ook aanbieden als filter in je zoekmachine. Die filters helpen je bezoeker om de best mogelijke resultaten te krijgen.
Filters; een zoekfunctie die de bezoeker helpt de resultaten te verfijnen.
Lees ook de blog ‘Metadateren kun je leren’ van mijn collega Jasper Rosmulder.
De volgorde beïnvloeden
Ook de volgorde van de resultaten kun je vaak beïnvloeden met een helpende hand van je website ontwikkelaar. Zo zorg je ervoor dat het recentste nieuwsbericht over de eikenprocessierups bovenaan komt te staan en niet een bericht over datzelfde onderwerp uit 2015.
En zo zorg je er ook voor dat als iemand op je site zoekt op ‘kaartverkoop’, de pagina voor het eerstvolgende event bovenaan komt te staan en niet een artikel over een evenement dat reeds heeft plaatsgevonden.
Meten is weten
Zorg ervoor dat je weet welke zoekwoorden je bezoekers gebruiken: meten is weten. Je kunt wel honderd keer het woord ‘kaarten’ of ‘kaartverkoop’ gebruiken voor het evenement dat je organiseert, maar als bezoekers structureel zoeken op ‘tickets’ dan ben je ze kwijt.
Analyseer, bijvoorbeeld met Google Analytics, waarop een bezoeker zoekt en ga na wat dat aan resultaten oplevert. Pas op basis daarvan de content aan en voeg extra metadata toe, zodat je bezoekers de volgende keer wel de weg naar je evenement weten te vinden.
Zo zie je dat met wat kleine ingrepen en slim metadateren de effectiviteit van de zoekfunctie op je site flink kan toenemen.