Drie tips voor een betere product backlog

Mirjam Reijnen
Product Owner

De product backlog is het fundament van jouw werk als product owner. Jouw bron van inspiratie en verbeteringsvoorstellen. Deze lijst bevat alle bekende wensen voor je website of online applicatie. Veel product owners blijken het best complex te vinden om zo’n lijst op te stellen en bij te werken.

In deze blog geef ik je drie tips voor een betere product backlog. Een backlog die voor jou werkt en die jouw werk als product owner een stuk aangenamer maakt. Maak van jouw product backlog je meest waardevolle assistent.

1. Een product backlog is geen eisenpakket

Geregeld zien we dat product backlog wordt gebruikt als requirements document. En dat zijn twee verschillende dingen! Natuurlijk is een volledig overzicht van alle eisen erg belangrijk voor een goede inschatting van planning en kosten. Maar dat is niet wat je op een product backlog kwijt wilt. Sterker nog: doe je dat wel dan druist dat zelfs in tegen het scrum-gedachtegoed. Een product backlog is geen requirements document, en een requirements document is geen product backlog. 

De essentie van een product backlog is dat de manier waarop je je doel bereikt, nog niet vast ligt. Die manier is namelijk afhankelijk van nogal wat variabelen. Denk aan de input van je team en de feedback van stakeholders na een sprint. Of aan de waardevolle inzichten die je tijdens een sprint op doet. Deze zouden zomaar kunnen leiden tot een complete routewijziging én tot nieuwe items voor je backlog. 

Skip de details. Vul je product backlog met items waarvan je zeker weet dat ze nodig zijn. En dat betekent vooral dat items die ver in de toekomst liggen, echt nog niet volledig uitgewerkt hoeven te worden. Dat komt later wel: als je beter zicht hebt op waar het product staat en wat de behoeftes van stakeholders op dat moment zijn.

 

Zin in meer Scrum inspiratie? Lees ook:
Deze Scrum valkuil moet je ontwijken


2. Betrek het scrum team voor je product backlog

Als product owner ben je druk met je stakeholders. Je houdt interviews, stelt de juiste vragen en zorgt zo voor het creëren van draagvlak. Een goed product backlog is weliswaar jouw eindverantwoordelijkheid, maar dat betekent niet dat je al het werk zelf hoeft te doen.

Betrek gerust je scrumteam en schakel hun hulp in. Soms is dat zelfs handig. Als het gaat over het uitwerken van een item bijvoorbeeld, wat behoorlijk specialistische materie kan zijn. Dan is het mooi als het team de uitkomst van zo’n gesprek zelfstandig kan toevoegen aan de backlog — uiteraard wel in overleg met jou.

Moet je een nieuw cms uitzoeken en breekt het zweet je uit? Download onze tips  & tricks!

3. Je hóeft geen user stories te maken van ieder item in je product backlog

Ieder item in je product backlog uitwerken als user story? Dat kost je veel tijd - en dat is niet altijd nodig. Je hoeft niet alles van je product backlog te formuleren als user story. Wist je dat in de Scrum Guide het begrip user story niet voorkomt en alleen wordt gesproken over product backlog items. Zonder verdere eisen aan hoe zo’n item er precies uitziet.

Natuurlijk. Die user story helpt je om goed na te denken over waarom en voor wie je iets gaat maken, maar wring je vooral niet in allerlei bochten om je aan dit format te houden. Zorg er in in ieder geval voor dat een item voldoende informatie bevat voor het team dat ermee aan de slag moet.

Je product backlog is trouwens ook een heel waardevolle checklist als je werkt aan nieuwe webapplicaties of wanneer je een nieuw CMS gaat implementeren. Neem de items op je product backlog mee als uitgangspunt. 

 

De product backlog als houvast

Met deze adviezen hoeft jouw product backlog niet meer als last te voelen, maar is het juist een heel waardevolle tool. Want als je een product backlog op de juiste wijze weet te gebruiken, dan zorgt ‘ie namelijk voor overzicht in jouw enorme takenpakket. Je grijpt erop terug tijdens de vele gesprekken die jij voert met alle verschillende stakeholders van je website of online applicatie. Het is bovendien een fijne houvast bij het prioriteren van je taken. Succes!

Bij GX werken we dagelijks in Scrum teams met onze opdrachtgevers en hebben dus al heel wat product backlogs voorbij zien komen. Ben je benieuwd naar praktijktips van mij of mijn collega's? Mail me gerust!