Effectievere Google Ads campagnes

Koen Hendrickx
Shoppers-2

Het 360-graden klantbeeld dat jij uit je Customer Data Platform haalt is natuurlijk fantastisch voor je eigen site. Maar wist je dat je dit complete klantbeeld ook voor Google Ads kunt gebruiken? In deze blog leg ik uit welke waarden hiervoor relevant zijn én wat die opleveren. 

Met een Google Ads-campagne kun je al redelijk gericht schieten. Maar het kan nog nauwkeuriger. Als je op je eigen site gebruik maakt van een Customer Data Platform (CDP) tenminste.

Dankzij dit CDP — ze zijn er in vele soorten en maten — kun je je bezoekers op je eigen site zeer gericht bedienen. Het CDP volgt namelijk het gedrag van jouw bezoekers en weet welke handelingen waartoe kunnen leiden. Die data is dus goud waard. Ook voor je Google Ads-campagnes. Koppel daarvoor de data uit je CDP aan Google-tools en maak vervolgens verschillende doelgroepen aan. Zo kun je nog gerichter adverteren.

Deze waardes zijn hiervoor interessant:

Google’s See-Think-Do-Care framework

Gebruik Google’s See-Think-Do-Care framework en pas daar je advertenties op aan. In dit framework schetst Google de klantreis: van de eerste kennismaking met een product of bedrijf tot en met de aankoop van een product of dienst en het aangaan van een relatie met de organisatie.  

Elk van de vier fasen vraagt om andere communicatie. Op basis van data uit je CDP kun je aan bepaald gedrag een bepaalde score geven die samenhangt met elke fase uit het framework. Zo creëer je segmenten. In welk segment iemand valt bepaalt dan wat voor content diegene voorgeschoteld krijgt.

Dus als je weet dat iemand in de Do-fase zit kun je diegene retargeten met een kortingsboodschap. Als iemand in de Think-fase zit wil je diegene liever content voorleggen om ‘m in de Do-fase te krijgen.

Gebruik de aankoopkansscore

Met de aankoopkansscore reduceer je de cost per acquisition, de CPA. Op basis van data uit je CDP kun je analyseren wat de kans is dat iemand een aankoop gaat doen. Die aankoopkansscore kun je vertalen naar drie segmenten: laag, midden en hoog.

Als je deze segmenten vervolgens toevoegt aan je campagne kun je per segment aangeven of en hoeveel je bereid bent te betalen om een persoon uit dat segment de advertentie te laten zien. Je kunt mensen uit het segment ‘laag' bijvoorbeeld uitsluiten, waardoor je jouw kostbare budget verdeelt over de midden en hoog doelgroep.

Een van onze klanten wist de CPA met tien procent te verlagen door de aankoopkansscore in Google Ads te gebruiken.

 

Lees ook de quick guide Data Driven Marketing

Customer Lifetime Value

In sommige CDP’s kun je op basis van kunstmatige intelligentie de Customer Lifetime Value (CLV) uitrekenen. Die voorspelt wat een bepaalde klant gedurende de rest van zijn leven jouw organisatie nog gaat opbrengen. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat mensen met een hogere CLV voor jouw organisatie het meest relevant zijn. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om zo iemand betere service of vaker korting te geven.

Ook de CLV is dus een interessante waarde voor je Google Ads-campagne. Hoe hoger die is, hoe meer je kunt doen om die klant tevreden te stellen. 

De RFM waarde

RFM staat voor Recency, Frequency en Monetary Value en is een andere manier om de klantwaarde te bepalen. Met sommige CDP’s kun je deze uitrekenen. Je CDP geeft dan een waarde aan hoe recent iemand een aankoop deed, hoe vaak iemand een aankoop deed en hoeveel de klant uitgaf. De score kun je gebruiken voor segmentatie in je Google Ads-campagne.

Iemand die bijvoorbeeld vaak bij je kocht, maar recentelijk niet meer wil je weer voor je terugwinnen. Deze doelgroep kan je bijvoorbeeld vaker targeten met een terug-win boodschap.


Ga vandaag nog aan de slag

Door die gouden data uit je CDP te gebruiken voor je Google Ads-campagne verander je van iemand die redelijk gericht schiet in een scherpschutter. Waar wacht je nog op?