Langere laadtijd door personalisatie?

Richard Smits
laadtijd-personalisatie.png

De laadtijd van je website staat hoog op je prioriteitenlijstje. Niet alleen omdat gebruikers die belangrijk vinden, ook omdat zoekmachines die meenemen bij hun indexatie. Verregaande personalisatie kan die laadtijd vertragen, zo luidt de gedachte. Maar is dat wel zo?

Eerst maar even terug de schoolbanken in. Hoe zat het ook alweer met die laadtijd?

Jouw website draait op een server. Als een bezoeker op jouw site komt, wordt die website opgehaald van die server. Soms zorgt dat voor een laadtijd van een of twee seconden en dat kan al genoeg zijn om je bezoekers ‘duurt lang’ te laten verzuchten. Dat wil je dus niet.

'Je wilt niet dat je bezoekers denken: duurt lang.'

Met website caching kun je ervoor zorgen dat je website sneller wordt geladen. Stukjes van de website worden ‘in cache’ opgeslagen (van het Engelse woord ‘cache’, dat voorraad of opslagplaats betekent), meestal op het device van de gebruiker.

Als deze gebruiker dan een volgende keer je website bezoekt, hoeft hij niet te wachten tot alles van de server is opgehaald. De opmaak en het logo staan dan bijvoorbeeld al in de cache en kunnen vrijwel direct worden geladen.

Met website caching kan je site tot wel twee keer sneller geladen worden dan wanneer je er geen gebruik van maakt.

Cache en personalisatie

Maar hoe gaat dat dan als je personaliseert? Personalisatie-software bouwt een rijk dataprofiel op van bezoekers. Op basis van dat profiel, wordt de website aangepast voor elke bezoeker.

Als een site grotendeels in de cache van de gebruiker zit, dan kan er geen sprake meer zijn van personalisatie op basis van de meest actuele data, denken veel mensen.

Een ander bezwaar dat wordt opgeworpen, is dat personalisatie veel tijd kost: hoe de website er voor die specifieke persoon uit komt te zien, wordt realtime berekend op basis van vele variabelen. Dat kan de laadtijd niet ten goede komen.

Geen paniek!

In de praktijk blijkt die extra laadtijd echter mee te vallen: bij de meeste personalisatiesoftware vindt de personalisatie namelijk plaats op het device van de gebruiker. Er hoeft dus geen nieuwe site van de server van de website gebouwd te worden.

In de personalisatiesoftware geef je aan welke onderdelen van de site ‘op maat’ zijn. Wanneer iemand de site bezoekt, wordt eerst de hele website geladen vanuit de cache, en daarna vervangt de personalisatiesoftware de te personaliseren onderdelen van de website met content op maat.

Toegegeven: er is wel een verschil in laadtijd bij personalisatie. Maar dat verschil is alleen uit te drukken in milliseconden. Jij, ik en 99,99999 procent van de gebruikers van jouw site merken daar in principe niets van. Laat die extra laadtijd dus vooral geen belemmering zijn in je o-zo zinvolle personalisatieplannen.

New Call-to-action