Zo snel als van een waterglijbaan zal het nooit gaan, maar er zijn soepele en minder soepele webformulieren. Met deze tips zwieren je bezoekers moeiteloos door het invulproces. Ook die met een stroeve zwembroek.
Tip 1: Zorg voor een goede structuur
Een goed formulier staat of valt met een goede structuur. In deze structuur moeten de instructies (‘Vul hier je achternaam in’) en invoervelden (het veld waar je je achternaam moet invullen) aan elkaar gekoppeld zijn.
Dat klinkt als een open deur, maar die structuur legt de basis voor een gebruiksvriendelijk formulier. Zo worden de instructies die je opgeeft, herkend door voorleessoftware. Ideaal voor alle slechtziende bezoekers die je formulier invullen.
Tip 2: Zeg wat je verwacht
Schrijf helder en bondig bij elk invulveld wat de bedoeling is. Een duidelijke instructie beschrijft exact wat ingevuld moet worden in een veld. Duidelijk: ‘Uw achternaam’. Minder duidelijk: ‘Naam’.
Vullen bezoekers toch iets verkeerd in, zorg dan voor een goede koppeling. Beschrijf wat er misging en hoe dat opgelost kan worden. Maar beperk je vooral niet tot tekst alleen; ondersteun je boodschap ook visueel. Bijvoorbeeld door de kleur van het veld te laten veranderen.
Tip 3: Jaag je bezoekers niet op
Niet iedereen navigeert vlot door een website. Sommige bezoekers hebben meer tijd nodig, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of slecht zien. Heeft jouw formulier een tijdslimiet, geef bezoekers dan de optie die op te rekken of helemaal op te heffen.
Opsteker: als je deze tips in de praktijk brengt én je bent een overheidsinstelling, dan heb je meteen voldaan aan de wet Digitale Toegankelijkheid. Een win-win dus!
Tip 4: Stem af op muis én toetsenbord
Sommige bezoekers gebruiken geen muis of touchscreen. Een vriendelijk webformulier is daarom ook in te vullen met enkel het toetsenbord. Zorg dat met de tab-, enter- en pijltjestoetsen alles ingevuld en bediend kan worden, zoals schuifbalkjes en vinkvakjes.
Ook hiervoor is een goede structuur (tip 1) heel belangrijk. Stel dat je 2 kolommen met vragen hebt, dan is het logisch als het 'tabben' van links naar rechts gaat. Maar dat moet je wel aangeven in je structuur. Zo voorkom je dat het tabben van boven naar beneden gaat en iemand eerst de hele linkerkolom af moet werken en daarna nog eens de hele rechterkolom.
Tip 5: Oeps! Mijn formulier is al verzonden
Sommige formulieren worden automatisch verzonden op het moment dat de bezoeker het laatste veld heeft ingevuld, of zodra hij met het toetsenbord ‘tabt’ naar de verzendknop.
Het verzenden vindt dan plaats zonder dat de bezoeker daar zelf voor heeft gekozen. Dat is niet gebruiksvriendelijk. Zorg dat er altijd een verzendknop onder een formulier staat, en dat er pas iets gebeurt als de bezoeker de knop daadwerkelijk aanklikt met de muis of op Enter drukt.
Daarnaast is het aan te raden (zeker bij langere formulieren) de bezoeker op dit punt de kans te geven al zijn antwoorden te bekijken en waar nodig te corrigeren.