Met je Customer Data Platform heb je goud in handen. Je gebruikt het 360-graden klantbeeld om de bezoekers van je site gepersonaliseerd te bedienen en dat zorgt voor hogere conversie. Maar wist je dat je je data uit je CDP ook voor social advertising kunt gebruiken?
Eerder schreef ik al over hoe je je CDP kunt gebruiken voor Google Ads-campagnes. Het grote voordeel daarvan is dat je campagnes veel effectiever worden.
En dat wil je natuurlijk ook op social media. Er is alleen een belangrijk verschil: de mensen die je via Google Ads bereikt zitten te wachten op meer informatie over een specifiek onderwerp of product. Zij hebben daarvoor namelijk net de zoekwoorden ingetikt.
Mensen die je via sociale media probeert te bereiken, zitten meestal niet op advertenties te wachten. Ze checken hun timeline op Instagram, LinkedIn, Facebook, Twitter of een ander sociaal medium om te zien wat hun connecties hebben geplaatst. De bezoeker kan een betaalde post dan als storend ervaren.
Segmenteren voor gericht adverteren
Tenzij die post natuurlijk zeer gericht is. En dat kan door je kennis over je klanten ook op de socials te gebruiken. Je exporteert daarvoor je data uit het CDP naar het advertentieplatform van een sociaal medium. En dan is de keuze aan jou. Als uit jouw data blijkt dat iemand niet zo’n fervent Facebook-gebruiker is, dan heeft het geen zin om te betalen om op zijn of haar timeline zichtbaar te zijn. Als je ziet dat iemand op jouw site vooral de deelknop voor Twitter gebruikt dan weet je dat je daar moet zijn.
Net als bij Google Ads kun je ook voor de socials verschillende groepen maken om gerichter te adverteren, waarbij je rekening moet houden met welke waardes voor die segmentatie relevant zijn.
Tot slot heb ik nog drie tips voor social advertising voor je.
1. Niet te vaak
Bij het instellen van je advertentie of betaalde post kun je instellen hoe vaak iemand die te zien krijgt. Mijn advies: verplaats jezelf in je doelgroep en bepaal een frequentie die je doelgroep niet als storend ervaart.
2. Zorg voor engagement
Je betaalt voor je campagne, dus dan is het verleidelijk om vooral advertenties te laten zien. Die kunnen immers direct leiden tot een aankoop, waarmee je je investering terugverdient. Toch loont het om niet alleen in te zetten op betaalde posts, maar ook op je organische posts. Daarmee creëer je namelijk meer engagement. En dankzij engagement kun je de effectiviteit van je advertenties weer vergroten..
3. Maak het niet tè persoonlijk
Het volledige klantbeeld dat je dankzij je CDP krijgt, kan verrassend zijn voor die klant, en niet per se op een positieve manier. Gebruik dus niet de meest persoonlijke klantdata voor je social advertising — zelfs als dat volgens de letter der privacywet wel mag. Juist als je hierin de juiste balans vindt, schiet je met scherp.