Hij kan wat een native app kan, terwijl het eigenlijk ‘slechts’ een gewone website met een extraatje is: welkom in de wondere wereld van de progressive web app.
Voor veel organisaties is het ontwikkelen van een native app een grote stap. De ontwikkeling kost veel geld, veel tijd en in veel gevallen is zo’n app simpelweg die investering niet waard. Juist voor deze organisaties biedt een veel goedkopere progressive web app uitkomst. Je kent zo’n web app misschien wel als je Twitter en Facebook weleens via je browser bezoekt, in plaats van via de app.
Een Progressive Web App (PWA) werkt dus gewoon via de browser van je telefoon of tablet. Bezoekers moedig je aan om de web app vanuit hun browser op hun homescreen te installeren. Daarvoor hoeven ze geen aparte app te downloaden via een app store, wat als voordeel heeft dat je als bouwer ook niet hoeft te voldoen aan de eisen van de verschillende app stores. Een PWA is een responsive website, een website die geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, met extra, app-achtige, functionaliteiten.
Pushberichten versturen
Zo kun je met een Progressive Web App pushberichten versturen en functionaliteiten toevoegen waarvoor bijvoorbeeld je camera, bluetooth of microfoon nodig zijn. Ook kun je lokaal data opslaan, zodat de laadtijd aanzienlijk lager is dan bij een reguliere website. De gebruiker kan de site dan zelfs offline bezoeken.
Het ombouwen van je mobiele website naar een PWA is eenvoudiger dan een aparte applicatie maken en daarom dus ook zo betaalbaar. Minimale vereisten aan je script zijn een service worker en een manifest file; een developer kan die toevoegen. Een service worker script zorgt ervoor dat de app ook zonder gebruikersinteractie iets kan uitvoeren. Deze moet je aanpassen aan jouw specifieke wensen. Een manifest file is een JSON-bestand dat aangeeft hoe de app zich op een mobile device zou moeten gedragen.
Mijn Omgeving
Wijzelf ontwikkelden laatst een proof of concept voor een PWA voor de ‘Mijn Omgeving’ van een grote gemeente. Burgers en bedrijven kunnen hier hun gegevens inzien en bijvoorbeeld vergunningen aanvragen en parkeertegoeden ophogen. Met name bedrijven gebruiken deze functionaliteit best vaak; voor hen is zo’n web app dus erg prettig. Ze hoeven dan niet steeds naar de website te navigeren om daar in te loggen, maar kunnen de directe link naar de ‘Mijn Omgeving’ op hun homescreen plaatsen. Je kunt de web app zo inrichten dat een gebruiker bijvoorbeeld bij het tweede bezoek een pushbericht krijgt met het verzoek de app op het homescreen te installeren. Met een paar eenvoudige ingrepen wordt je online omgeving zo een stuk klantvriendelijker. Top toch?